Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner
1,201 - 1,220 of 1,675 Posts
Stockowy blok K20a2. Kolektor dolotowy Rbc, wtryskiwacze grams 550, dolot karcepts, kolektor rcrew gen 1, wydech 3” prosta rura, kpro strojone przez Ericks racing 250 KM 187 tq
Witamy na K20a.org Mightymintos. Miło widzieć, że Erick jest wciąż aktywny i miałeś przewagę, że Twój samochód został dostrojony przez filar tunera Honda K20. Nadal nie podoba mi się podejście, w którym stroi punkt przejścia VTEC, podczas gdy klient lubi młot momentu obrotowego w szyi, ale zakładam, że bardzo podoba Ci się wynik jego pracy. Prawda?

Czy zrobiłeś test szczelności i kompresji silnika? Wydaje się być bardzo zdrowy, szczytowy moment obrotowy znajduje się obok szczytu w okolicach 180 ftlb, zakładając, że jest oceniany na kole zamachowym. Byłbym wdzięczny za zobaczenie wyników testu kompresji i szczelności. Jestem również ciekaw, czy są to dane oceniane na kole zamachowym czy na osi.

Markus

Cześć,

Trochę wiadomości z EK:

- Catback 3"/76mm jest gotowy, niestety nie możemy przetestować samochodu z koronawirusem :(, ale hałas jest bardzo stonowany, idealny! (2 wydechy Simons, "Turbex" i "Turbolight")

Planuję przejść na K24 / K20:
Mam do wyboru K24a3 lub K24 "jdm 200hp", myślę, że to będzie jdm!

Jeśli chodzi o bolt-ons, to pozostanie TAK SAMO, z wyjątkiem wtryskiwaczy 550cc > 850cc (E85) i sprzęgła Exedy st1 > Exedy st2.

Planuję również skorzystać z okazji, aby portować moją głowicę i RBC, ale nie wałki rozrządu ani inne (Budżet).

Według ciebie i w porównaniu z wcześniej uzyskanym wynikiem, na ile mogę liczyć???

Dla przypomnienia:

Stock K20a2 (EK)

Silnik: K20a2 (Pełny stock)
Kolektor wydechowy: Megan racing (Rcrew rep)
Wałki rozrządu: Stock
Dolot/Paliwo: RBC rozwiercone 70mm (NIE portowane), przepustnica 70 TB Ktuned, rura 3" + filtr Velocity stack, wtryskiwacze 550cc
Wydech: 2.5" Simons catback
Skrzynia biegów: EP3 EDM, koło zamachowe Dc5
Różne modyfikacje: K100
Inne: Tegiwa koło pasowe wału korbowego

232.24 KM/214.3 Nm
E85 (36°C tego dnia!)

Stock K20a2 (EK)

Motor: K20a2 (Full stock)
Header: Megan racing (Rcrew rep)
Cams: Stock
Intake/Fuel: RBC bored 70mm (NOT ported),70 TB Ktuned, 3" tube + Velocity stack filter , 550cc injectors
Exhaust: 2.5" Simons catback
Tranny: EP3 EDM, Dc5 flywheel
Misc Mods: K100
Others: Tegiwa crank pulley

232.24hp/214.3nm
E85 (96.8°F this day!)

Czekam na 3" catback ;)
Cholera, to naprawdę dobra moc jak na wydech 2,5"!

Znajdujesz?

To prawda, że ​​tego dnia było bardzo, bardzo gorąco (fala upałów we Francji) i że mapowacz nie spodziewał się, że wynik będzie zadowalający.

(Bo nie wspominając o bardzo wysokiej temperaturze, wynik ten jest bardzo powszechny dla K20 z dodatkami.)

Nie sprecyzowałem tego, ale to rzeczywiście KM, a NIE WHP: Poza tym uważam, że nie mamy tu hamowni, która podaje moc na kołach.

Samochód jest teraz w 3 "wydechu i wkrótce w elektrycznej pompie wodnej, w zależności od ceny mapera, dokonam regulacji i zobaczymy wynik!

@da_sherminator figura mocy nie jest dostępna? Czy masz cykl pracy, paliwo i ciśnienie paliwa wtryskiwaczy przy maksymalnej mocy? Tylko po to, aby zorientować się w poziomie mocy.

Samochód jest teraz w 3 "wydechu i wkrótce w elektrycznej pompie wodnej, w zależności od ceny mappera, dokonam regulacji i zobaczymy wynik!
Jakie masz ceny we Francji za godzinę na hamowni?

@da_sherminator figura mocy nie jest dostępna? Czy masz cykl pracy, paliwo i ciśnienie paliwa wtryskiwaczy przy maksymalnej mocy? Tylko po to, aby zorientować się w poziomie mocy.

Jakie masz ceny we Francji za godzinę na hamowni?
- Tak, mój przyjacielu, już to zamieściłem powyżej, oto ono.
Jednak, jak rozmawialiśmy, nie mam tych informacji, ponieważ wykonano je z K100.

- Nie, nie sądzę, żeby naprawdę była stawka godzinowa, spróbuję z nim negocjować. Nie mam wiedzy w zakresie tuningu, ale wiem, że modyfikacje będą drobne, a więc szybkie;)

Nie jeździłem samochodem z 3 "wydechem dużo, ale co mogę krótko o tym powiedzieć:
  • Utrata momentu obrotowego przy niskiej prędkości
  • Poczucie szybszego obracania się
  • Trochę więcej "KM" na górze może ?!
  • Kilka dB więcej ... LOL Ale to pozostaje bardzo rozsądne z 2 Simons. Pamiętam, że zarządzanie zostało stworzone dla bardziej restrykcyjnego wydechu (2,5 "!), Zobaczyć!

Attachments

Jednak, jak rozmawialiśmy, nie mam tych informacji, ponieważ zostały wykonane z K100.
Przepraszam, zapomniałem o tym. Szkoda, w przeciwnym razie mógłbym rzucić okiem na pliki kalibracji i logowania i może zdalnie to dostroić.

Czy Ty lub Twój tuner przeprowadziliście test kompresji lub szczelności Twojego silnika?

Dla E85 spodziewałbym się większego momentu obrotowego wszędzie, nawet w dzień 33 °C z wyższą wilgotnością. Mój silnik DAMPFHAMMER przy IAT 30 °C wytworzył 274 Nm przy 5000 obr/min i 23° VTC, krzywa momentu obrotowego Twojego silnika mówi mi, że Twój tuner nie zna silników Hondy. Żaden silnik serii K z Twoją konfiguracją nie miałby szczytowego momentu obrotowego powyżej 7000 obr/min. Twój tuner powinien wziąć lekcję z używania mechanizmu fazowania wałka rozrządu, Honda nazywa to mechanizmem VTC. Spodziewam się co najmniej 225-230 Nm z Twojego silnika w tym dniu przy około 5500 obr/min. Jeśli tak się nie dzieje, coś jest nie tak, możesz się o tym przekonać podczas testu szczelności i sprawdzenia rury catback i cat-delete, być może istnieje ograniczenie przepływu, jeśli VTC nie jest źle dostrojone.

Poproś swojego tunera o zdjęcie mapy VTC dla wałka rozrządu o wysokiej i niskiej prędkości. Krzywa momentu obrotowego pokazuje, że coś jest bardzo nie tak.

Dzięki za wykres z hamowni. Wygląda na to, że ma ciekawą krzywą momentu obrotowego przy niskich obrotach i punkt przełączania VTEC. Szkoda, że nie można pobrać kalibracji ECU z K100. Byłoby interesujące zobaczyć, co zrobił tam tuner.
Dziękuję, pozwoliłem sobie przełożyć Twoją poprzednią analizę krzywej w porównaniu do mojej pierwszej wiadomości z hamownią.

Uwaga, nie udaję, że coś mówię, więc wydajesz się być znawcą w tej dziedzinie i koneserem !!! ;)

Nie, nie było testu kompresji ani testu szczelności, blok ma około 140 000 km.

Ok, co byłoby szokujące, to uzyskanie maksymalnego momentu obrotowego tak szybko?

Możliwe, że nie uznał za ważne bawić się VTC! Nie potrafiłbym powiedzieć.

Jedno z jego osiągnięć na dużej konfiguracji K20:
HRED Motorsport | Reprogrammation Moteur @ Bordeaux - Civic Type R EP3 F2000 EVO 2 - 300ch & 262Nm

Hamownia innego kolegi, ten sam tuner.

Co myślisz?

Silnik: K20a2 (Pełny stock, 200 tys. km)
Kolektor wydechowy: Dc sport 2.25"
Wałki rozrządu: Stock
Dolot/Paliwo: Kolektor M2 70mm, przepustnica 70TB
Wydech: SRS G35 catback 2.25" in
Skrzynia biegów: EP3 EDM
Różne modyfikacje: K100
98 benzyna

Attachments

Dziękuję, pozwoliłem sobie przełożyć Twoją poprzednią analizę krzywej w porównaniu do mojej pierwszej wiadomości z hamowni.
Zgadzam się z tym.

Nie, nie było testu kompresji ani szczelności, blok ma około 140 tys. km.
Ustawiam to zadanie z wyprzedzeniem prac tuningowych, aby poznać stan pierścieni i innych systemów uszczelniających komory spalania. Jest to kwestia bezpieczeństwa i dokumentacji dla obu stron, właściciela i tunera.

Okej, szokujące byłoby uzyskanie maksymalnego momentu obrotowego tak szybko?
Maksymalny moment obrotowy jest napędzany głównie przez kolektor dolotowy i kolektor wydechowy, a w kolejności 1,5 ;) są wałki rozrządu. Z Twoją konfiguracją maksymalny moment obrotowy powinien wynosić około 5,5 krpm.

Możliwe, że nie uznał za ważne bawić się VTC! Nie potrafiłbym tego powiedzieć.
Powinien to dobrze wiedzieć, jak pokazałeś. Ten niski moment obrotowy w średnim zakresie, w porównaniu do maksymalnego momentu obrotowego (seryjne wałki rozrządu!), może pokazywać dwie rzeczy: po pierwsze, mapa VTC nie jest zoptymalizowana (byłoby to najłatwiejsze do zmiany), po drugie, kolektor wydechowy i wydech mają ograniczenie, które zmniejsza zdolność do pełnego oddychania i zmusza tunera do utrzymywania opóźnionego VTC. To drugie jest gorszym przypadkiem, ponieważ ten problem musi zostać znaleziony i rozwiązany.

Jeśli chcesz, mogę rzucić na to drugie spojrzenie, jeśli prześlesz mi zdjęcie mapy VTC niskich i wysokich obrotów. Lub poproś swojego tunera o plik *.cal, co dałoby mi jaśniejszy obraz Twojego silnika, ponieważ w obu przypadkach rozmawiałbyś z nim.

Motor: K20a2 (Full stock, 200kkms)...Header: Dc sport 2.25"...Cams: Stock...Intake/Fuel: M2 manifold 70mm, 70TB...Exhaust: SRS G35 catback 2.25"in...98gas
Jakościowy kształt krzywej momentu obrotowego jest taki, jakiego oczekiwałbym po K20A2 ze standardowym IM, CAI, H i wydechem 2,25". Większość konfiguracji silników ze standardowym IM ma maksymalny moment obrotowy w okolicach 5500 i utrzymuje go do 6500 obr./min, a następnie spada. Ten IM wydaje się być nieco inny. Czy masz więcej danych na temat M2 IM? Jestem tego ciekaw :).

Jeśli chcesz, mogę rzucić na to okiem, jeśli wyślesz mi zdjęcie mapy VTC dla niskich i wysokich prędkości. Albo poproś swojego tunera o plik *.cal, co dałoby mi jaśniejszy obraz Twojego silnika, ponieważ w obu przypadkach rozmawiałbyś z nim.
Tak, chciałbym, żebyś na to spojrzał. Poprosiłbym go o ten plik podczas modyfikowania mapy.

Jakościowy kształt krzywej momentu obrotowego jest taki, jakiego oczekiwałbym od K20A2 ze standardowym IM, CAI, H i wydechem 2,25". Większość konfiguracji silników ze standardowym IM ma maksymalny moment obrotowy w okolicach 5500 i utrzymuje go do 6500 obr./min, a następnie spada. Ten IM wydaje się być nieco inny. Czy masz więcej danych na temat M2 IM? Jestem tego ciekaw :).
Oto 2 zdjęcia kolektora M2 Motorsport.

Attachments

Tak, chciałbym, żebyś na to spojrzał. Poprosiłbym go o ten plik podczas modyfikowania mapy.
Dobrze, kalibracja i plik logu WOT i częściowego obciążenia byłyby idealne, sama kalibracja byłaby również ok, ale mniej skuteczna przy głębokim zagłębianiu się w to.

Oto 2 zdjęcia kolektora dolotowego M2 Motorsport.
Wielkie dzięki za zdjęcia! Zgodnie z krzywą momentu obrotowego zachowanie VE jest dość różne w porównaniu do kolektorów dolotowych PRB, PRC, RBC i RRC (wszystkie OEM). Wydaje się, że ma krótsze kanały (potwierdzenie tego byłoby fajne :)) ponieważ szczyt momentu obrotowego występuje nieco później ze standardowymi wałkami rozrządu, a plateau momentu obrotowego jest znacznie krótsze. Powoduje to również mały spadek przed VTEC, ponieważ punkt przełączania VTEC jest nieco późniejszy w porównaniu do kombinacji OEM IM/OEM wałków rozrządu z kolektorem DC 4-2-1 dla EP3

Image

Czy to ten kolektor?

Więc wróciłem :)

Wyjąłem silnik z accorda, zrobiłem swój najlepszy wynik 13,1, wymieniłem go na seryjny silnik i sprzedałem samochód.

Teraz mam stary silnik w mr2 spyder :)

Dokładnie ta sama konfiguracja.

K24a3 stock sub k20z4 głowica ported crower 402
Dolot ultra race
Przepustnica ktuned 80mm
90 mm CP SRI
NB accord modified header
3 cale 2 box system
Wtryskiwacze RDX
Kpro

Jedyna różnica jest taka, że mam dolot ultra race z przepustnicą ktuned 80mm i kpro zamiast flashpro, a także 3 cale
2 box wydech.

Miałem samochód na hamowni i samochód faktycznie generuje nieco więcej mocy przy mniejszym wyprzedzeniu zapłonu.

Poprzedni bieg na tym konkretnym hamowni udało mi się uzyskać tylko 197 kw, to było w accordzie.

Wtryskiwacze RDX
Poprzedni bieg na tym konkretnym hamowni udało mi się uzyskać tylko 197 kW, to było w Accordzie.
To wspaniale 20v_lover! Czy nie mieszkasz na wysokości 1600 m nad poziomem morza? Ciśnienie atmosferyczne odnosi się do około 0-50 m nad poziomem morza. Jaki był cykl pracy wtryskiwacza przy maksymalnej mocy?

To wspaniale 20v_lover! Czy nie mieszkasz na wysokości 1600 m nad poziomem morza? Ciśnienie atmosferyczne odnosi się do około 0-50 m nad poziomem morza. Jaki był cykl pracy wtryskiwacza przy maksymalnej mocy?
Cześć, tak, to prawda.
cykl pracy, o ile się nie mylę, był w wysokich latach 70., około 76 78
procent, być może nadal mam log na Kpro, wyciągnę go i potwierdzę, czy jeszcze jest, albo po prostu zrobię log, aby sprawdzić, gdy pogoda się poprawi, tu jest teraz zima.

Zrobiłem też samochód innego faceta, Civic fn2 type r k24.

k24/k20
Praca głowicy
VT supertech
BC etap 3
Comp tuż poniżej 12.0
Pręty BC
20 tysięcy tłoków Supertech
Mój stary kolektor dolotowy RRC z przepustnicą J37
Wtryskiwacze RDX
Kolektor NB 3 cale 2 wydech skrzynkowy.
Hondata FP

cykl pracy wtryskiwacza wynosi tutaj 81 83 procent
Ten samochód osiągnął 209 kW na tym samym hamowni.

Oba samochody nadal wykorzystują system bez powrotu, mr2 ma ulepszoną pompę QUANTUM 340LPH w zbiorniku.

Oba samochody zostały dostrojone tylko na drodze, nadal muszą trafić na rolki.
Zdecydowałem się sprzedać BC stage2 w mr2 i zamontować stage 3, planuję również wbudowany sub.

1,201 - 1,220 of 1,675 Posts