Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner
21 - 40 of 272 Posts
Discussion starter · #21 ·
Witamy. Znajdziesz tu jednych z najlepszych na świecie. Ludzi zdolnych do bycia tak technicznymi, jak tylko możesz "sobie wyobrazić". Pamiętam, kiedy po raz pierwszy zacząłeś publikować, odniosłem wrażenie, że jesteś konkretny i kompetentny. Czytałem na tej stronie w tę i z powrotem i zastanawiałem się, skąd pochodzisz? Teraz mam lepszy pomysł. Dziękuję za Twoje wkłady i czekam na więcej tego, co masz. Mówiąc o gotovato, potrzebuje lepszych piast. Czy możesz podzielić się informacją, czy można je dla niego zdobyć, wyglądają na aftermarketowe, a on zrobił z piast pustkowie. Musiałem skomentować, żeby Cię mieć w moim strumieniu. Powiem, że jeśli planujesz wzmocnić układ napędowy z nowego samochodu Twojej żony. Byłoby to dla mnie bardzo interesujące. :sneaky: Muszę wiedzieć, jak to dla Ciebie idzie.
Używam piast OEM, łożysk NTN (przód) i dłuższych szpilek.

Komentarz w stylu tongue and cheek o układzie napędowym CRV, na pewno zostanie w CRV. ;)

Linia Markus, G była trochę poza zasięgiem. 😅
Ach, dobrze, że tego nie zrobiłeś. Silnik M133 i jego następcy nie są łatwymi silnikami w zakresie konserwacji i kosztów eksploatacji. Szczególnie turbosprężarka wydaje się być księżniczką w wersjach M133, M139 jest wciąż nowy, zobaczymy, jak ta księżniczka wypadnie. Zastanawiam się, jak długo wytrzyma KAT w tych silnikach.

Po niemiecku, ale pomyśl, twoje wi-fi na pewno by się rozłączyło po drodze do sklepu spożywczego :D.

Discussion starter · #25 · (Edited)
Ok, więc przechodząc dalej....hamulce....

Brytyjskie wyścigi górskie są w pewnym sensie niszowe. Wszystkie tory znajdują się głównie na terenie prywatnym, co całkowicie różni się od europejskich. Biegi są stosunkowo krótkie, od około 30 sekund do nieco ponad minuty. Nie potrzebujemy potężnych zacisków / tarcz, aby poradzić sobie z temperaturą, więc jedynym realnym celem jest posiadanie wystarczającej siły hamowania, aby zatrzymać samochód na zimno.

Jakiś czas temu skontaktowałem się z AP w celu określenia specyfikacji hamulców. W tamtym czasie byłem całkowicie nieświadomy tego, co jest potrzebne, aby zrobić to poprawnie i pomyślałem, że jeśli podam im przybliżoną wagę / podział podwozia i zastosowanie, to załatwią mnie od razu. Dla tych, którzy nie wiedzą, zrobienie tego poprawnie wymaga o wiele więcej, niż można by pomyśleć. Waga statyczna, waga dynamiczna, współczynniki klocków hamulcowych / opon, siła opon, CG itp. itd., najlepsze przypuszczenie nie wystarczy.

W momencie kontaktu z AP miałem seryjne tylne zaciski i przednie BBK Stoptech Trophy. Niestety, na własnej skórze przekonałem się, że BBK z przodu bez jakiejkolwiek korekcji pochylenia to wielkie nieporozumienie i to właśnie postawiło samochód z powrotem na podpórkach osi po tym, jak dowiedziałem się, jak łatwo jest obrócić się o 180 stopni, gdy depcze się po kotwicy. W tamtym czasie nie było możliwości uzyskania wszystkich poprawnych pomiarów w celu określenia specyfikacji hamulców, więc porozmawiałem ze specjalistą od hamulców i zleciłem wykonanie zestawu przednich / tylnych hamulców w oparciu o oczekiwaną wagę / rozkład.

Seksowne Stoptechy, które nie zrobiły nic dobrego....

Image

I zamienniki....

Image

Image

Image

Kryteria podane mojemu specjaliście od hamulców to wystarczająca siła hamowania dla danej wagi / rozkładu, z uwzględnieniem masy nieresorowanej. Hamulec ręczny nie jest wymagany przez przepisy dla mojej klasy, więc z tyłu było trochę więcej swobody niż zwykle. Konfiguracja, którą mam teraz, składa się z zacisków / tarcz / klocków Willwood na wszystkich czterech kołach i znacznie zmniejszonej wagi na każdym rogu. Przód ma zaciski Midlite z tarczami 279*20, tył to tarcze 260x19mm z zaciskami Powerlite, klocki BP10 na całym obwodzie. Niestandardowe dzwony zostały wykonane dla przodu, a wszystkie 4 rogi mają nośniki obrobione tak, aby pasowały.

To wszystko zostało zrobione przed COVID i samochód od tego czasu nie był na zewnątrz, więc wszystko jest jeszcze do udowodnienia!

W tym roku postanowiłem wyciągnąć palec i przywrócić go na tor na przyszły rok, a wraz z tą decyzją pojawiło się kilka zamierzonych modyfikacji, aby doprowadzić samochód do miejsca, w którym chcę go mieć jako cel końcowy i pozostawić bardzo niewiele na stole dla przyszłych modyfikacji innych niż czas spędzony na siedzeniu i konfiguracja. Jedną z tych zmian jest poważne skupienie się na rozkładzie masy / CG, a to oznacza przesunięcie tyłka dalej do tyłu w samochodzie. Aby to zrobić, oznacza to zmianę kolumny kierownicy, aby ją wydłużyć, a także zmianę położenia pedałów. Oczywiście nie można tego realistycznie zrobić z układem pedałów OE, więc zdecydowałem się na pedał AP na poziomie podstawowym (bardzo względne, pedał AP na poziomie podstawowym kosztuje więcej niż większość innych pedałów średniego szczebla!). Rozmawiałem z dealerem o doborze rozmiaru MC i oboje mieliśmy podobne przemyślenia, więc zamówienie zostało złożone i to dotarło kilka dni później......

Image

Początkowo dostarczony dla kabla, ale chciałem skorzystać z odbudowy silnika i przejść na DBW z różnych powodów, więc czujnik również siedzi na półce gotowy do użycia.

Pomimo wszystkich dobrych intencji, gdy samochód zostanie przebudowany, układ hamulcowy ulegnie zmianie. Traktuję to poważnie, a nie z nastawieniem na podążanie za nurtem, więc gdy tylko będę mógł wykonać wszystkie odpowiednie pomiary, system zostanie sprawdzony / poprawiony i będziemy mogli go określić specyficznie dla samochodu. Może nawet uda się jeszcze bardziej zmniejszyć wagę!

W moim ostatnim poście mówiłem o zawieszeniu. Potwierdzenie specyfikacji zostało osiągnięte i będę używał tylnych piast DC5 na zwrotnicach EP3 (+15 mm rozstawu kół w porównaniu do EP3), niestandardowych przednich wahaczy, zachowując zwrotnice EP3 zamiast zwrotnic DC5 (lżejsze niż zwrotnice DC5 i +55 mm maksymalnego rozstawu kół po obu stronach przez wahacze). Rzeczy PCI zostaną sprzedane, ale zachowam przedni ARB Briana. Istniejące przednie nośniki hamulców nadal będą dobre, ale będę musiał wysłać tylną zwrotnicę / piastę DC5 do mojego specjalisty od hamulców, aby obrobił nowe nośniki dla tyłu. Offset i szerokość kół / rozmiar opon do omówienia z moim inżynierem wyścigowym i musi się to wydarzyć wcześniej niż później, abym mógł zacząć robić formy na skrzydła / łuki / błotniki (nazwij je jak chcesz!). Waga / CG / rozstaw kół, wszystkie 3 pola są zaznaczone.

Następnie skrzynia biegów, a następnie silnik....

Przyjaciel zaktualizował w zeszłym roku swojego JRSC K20 Elise o podwójny zestaw MC balance bar. Jest bardzo zadowolony z osiągów na torze, ponieważ teraz można ustawić balans, aby uzyskać maksymalną siłę hamowania bez nadmiernego hamowania tyłu. Wcześniej mógł zmieniać tylko rozmiary tarcz i mieszanki klocków. To o wiele przyjemniejsze w ustawianiu.

Discussion starter · #27 ·
Rzeczywiście, z tego, co mogę zebrać, gdy reszta systemu zostanie odpowiednio określona, powinno to być zwycięzcą. Czytałem wiele komentarzy na temat ludzi próbujących używać skrzynki pedałów i wracających do stanu fabrycznego z powodu problemów z doborem rozmiaru pompy hamulcowej itp. Zrobienie tego w sposób matematyczny, a nie na zasadzie najlepszego przypuszczenia, miejmy nadzieję, przyniesie oczekiwany rezultat. Wiem, że istnieją podzielone opinie na różne tematy dotyczące teorii kontra rzeczywistości, ale czołowe zespoły sportów motorowych nie zatrudniają inżynierów "tylko dlatego". Po odbudowie samochodu zostaną wykonane wszystkie wymagane pomiary, a następnie system zostanie odpowiednio sprawdzony. Uruchomię czujniki dla balansu, abyśmy mogli ustawić hamowanie za pomocą dzienników danych.

Poza tematem, nienawidzę prowadzić rozmów z ludźmi na temat, o którym w dużej mierze nic nie wiem. Jestem typem osoby, która chce znać temat, aby podejmować własne świadome decyzje, a nie być oszukiwanym przez sprzedawcę sprzedającego lód Eskimosom. W zeszłym tygodniu zapisałem się na Higher National Certificate z inżynierii mechanicznej, aby wprawić wszystko w ruch. Pomaga mi to w pracy, ale prawdziwą motywacją jest to. Celem końcowym jest uzyskanie tytułu BEng/Masters, a następnie przejście na studia z zakresu sportów motorowych. Wiedza = szybkie czasy okrążeń! ;)

Discussion starter · #28 · (Edited)
Układ napędowy...

Dostępnych jest wiele opcji dla K20. standardowe, OE LSD, zestawy MFactory, mnóstwo LSD, opcje FD itp. Kilka lat temu zdarzyło mi się być w odpowiednim miejscu i czasie i kupiłem 5-biegową skrzynię PPG od byłego kierowcy drag racing, która była wyposażona w 4.3FD i quaife ATB. Zaliczyła 6 przejazdów na Santa Pod (główny brytyjski 1/4 mili), czas na hamowni i to wszystko. Kiedy weszła w moje posiadanie, zmieniłem FD na 5.83, sprzedałem ATB i zainstalowałem OS Giken spec X LSD. Po kilku rozmowach z amerykańskim oddziałem OS Giken dyferencjał został ustawiony zgodnie z samochodami roboczymi Hondy i zamontowany w skrzyni.

Jazda dogboxem była dla mnie nowością. Upewnienie się, że obroty są dopasowane, aby zapobiec kanguru, było dla mnie najważniejsze i czułem, że to rozprasza mnie od koncentracji na hamowaniu / skręcie / przyspieszaniu. Jak już pewnie zauważyliście, wskoczyłem na głęboką wodę, więc jestem gotów zaakceptować każdą okazję, aby ułatwić sobie życie, gdy jest to wykonalne. W mojej klasie jest kilka samochodów, które teraz jeżdżą na sekwencyjnych skrzyniach biegów, różnica, jaką robią, jest absurdalnie widoczna. Przyspieszanie na przepustnicy przez biegi jest niezaprzeczalnie szybsze niż standardowy układ H, ale jest też więcej korzyści w życiu niż tylko to.

Przejście na sekwencyjny to spora inwestycja, te skrzynie nie są tanie. Masz Quaife, Sadev, Beckert, XTrac itp., żaden z nich nie jest łatwym zakupem dla amatora takiego jak ja. Szczerze mówiąc, od kilku lat śledzę ogłoszenia, ale większość (szczególnie Sadev) to oszukańcze reklamy. Trzeba być naprawdę ostrożnym podczas przeglądania oferty, wielu oszustów w sprawie takich rzeczy.

Kiedy dowiedziałem się, że silnik wymaga odbudowy, podjąłem decyzję o zainwestowaniu w sekwencyjną skrzynię biegów. Zlecenie brzmiało / brzmi: zbudować samochód do najwyższej specyfikacji, jaką mogę (w ramach budżetu) w ramach przepisów.

Quaife był na szczycie listy, głównie ze względu na zachowanie oryginalnej obudowy (mocowania OE) i mógłbym zachować dyferencjał Giken. S/H niestety zawsze miał złe przełożenia lub złe FD, nowa cena była wysoka w porównaniu z alternatywami, a przełożenia nie były idealne. Od kilku lat jestem w kontakcie z Sadev i ceny wzrosły. Oferują dobry pakiet, ale cena jest teraz wysoka po Brexicie. Xtrac nigdy nie brałem pod uwagę, ale i tak miałem już skrzynię na myśli...

Tutaj, w Wielkiej Brytanii, jest firma o nazwie Satchell Engineering. Colin Satchell (właściciel) startuje w tej samej klasie z Peugeotem 205 i ustanowił wiele rekordów. Zrobił to niezwykle dobrze, do tego stopnia, że ​​kilka lat temu otrzymał zaproszenie do Hillclimb Masters (wyszukaj w YT filmy). Nie tylko zaprojektował świetny samochód, ale ma oko do wysokiej jakości produktów. Satchell jest jedynym brytyjskim dystrybutorem skrzyń Beckert, więc moje uszy były nastawione. Po dalszych badaniach zdecydowałem, że przełożenia będą pasować do zastosowania, mógłbym dostać 6 biegów zamiast 5, LSD był dobrze sprawdzony / w pełni regulowany, a niezawodność w różnych zastosowaniach (Area Motorsport używał tej skrzyni w swojej budowie wytrzymałościowej, Colin w wyścigach górskich i wielu innych w rajdach) również została udowodniona. Musiałem głęboko kopać, ale po kilku tygodniach to nadeszło...

Image

Skrzynia sekwencyjna Beckert Evo 1. Działa z własnym LSD specyficznym dla wyścigów górskich i przełożeniami homologowanymi dla Hondy F2. Prędkość maksymalna wyniesie około 130 mil na godzinę, czego nie zobaczę na brytyjskim wyścigu górskim, ale pozostawia to otwarte drzwi do innych rzeczy, 1-5 to miejsce, gdzie będzie cała akcja, ale posiadanie 6. biegu nie będzie złe, a waga skrzyni 5-biegowej vs 6-biegowej jest nieistotna. Najważniejsze jest przełożenie. Przy oczekiwanej mocy HP/TQ nowego silnika zsynchronizuje się to z pasmem HP/TQ i utrzyma K20 „w gotowości”, jak to mówimy tutaj. Oferują kilka różnych przełożeń, ale zdecydowałem, że przełożenia Hondy F2 będą najlepsze. Mógłbym podać przełożenia, ale możesz to sam sprawdzić, wszystko odnosi się do maksymalnych obrotów i tego nie ujawnię w tym momencie, ale będzie to około 9,8 krpm+. Waga skrzyni to 39 kg IIRC, ale wciąż muszę ją zważyć, aby to potwierdzić.

Minusem jest to, że potrzebuje niestandardowych mocowań. Zarówno mocowanie boczne, jak i tylne muszą być wykonane. Tył to łatwa robota, to w zasadzie tulejka rzymska, która wymaga punktu mocowania przyspawanego do ramy pomocniczej, mocowanie boczne jest nieco bardziej złożone i potencjalnie wiąże się z modyfikacją ramienia podwozia. Podwozie w przyszłym tygodniu jedzie do mojego producenta na małą listę prac do wykonania i to będzie jedna z nich, przyjrzymy się temu razem i zdecydujemy o najlepszym sposobie działania.

Beckert zastrzega, że ​​wszystkie mocowania (silnika i skrzyni) używają tej samej twardości, ale po rozmowie z Satchellem było to naprawdę skierowane do tych, którzy próbowali zamontować jeden obszar (bok skrzyni) na sztywno i mieli problemy. Tylna śruba rzymska i mocowania skrzyni zostaną wykonane z wkładkami Superpro, a mocowanie silnika będzie innowacyjne 85a. Muszę potwierdzić twardość tulei Superpro, ale myślę, że będzie dobrze. To może być konieczne udowodnienie przez aplikację, a nie najlepsze starania.

Ponadto wały napędowe są na zamówienie. Po zamontowaniu skrzyni muszę poczekać na zbudowanie / zamontowanie silnika i umieszczenie całego zawieszenia, aby zmierzyć długość wału napędowego. W pewnym sensie krok do przodu i dwa kroki w tył.

Aby jak najlepiej wykorzystać układ napędowy i silnik, zdecydowałem się przejść na DBW. Po posiadaniu już Kinslerów, były one pierwszym pomysłem. Konwersja kablowych Kinslerów na DBW nie jest wykonalna, a nowy silnik najprawdopodobniej będzie wymagał zestawu ITB, które wykorzystują mniejszą średnicę wewnętrzną niż Kinsler (57 mm) i możemy skorzystać z innej pozycji wtryskiwacza. To wszystko jest wciąż TBD w oczekiwaniu na dane dotyczące przepływu głowicy, która zostanie użyta, ale jest wysoce prawdopodobne, że zostanie zamontowany zestaw Jenveys. Tak czy inaczej, zdecydowałem się na zmianę biegów za pomocą łopatek w porównaniu z drążkiem i całkowite wyeliminowanie sprzęgła, poza ruszaniem z miejsca. Na rynku dostępnych jest kilka opcji, ale Geartronics wygrał ten dzień. Geartronics jest sprawdzony od lat, większość konfiguracji sekwencyjnych tutaj, w Wielkiej Brytanii, ich używa i mając już system kontrolowany przez Motec, decyzja była oczywista. Motec oferuje 3 różne pakiety, GPA, GPR i GPRP, ten ostatni jest przeznaczony do zmiany biegów za pomocą łopatek. Neil@Geartronics połączył siły z RDS (Race Data Systems) i zasadniczo stworzył własny pakiet GPRP, ale z o wiele lepszą kontrolą. Łopatki ważą mniej niż drążek, mogę trzymać obie ręce na kierownicy, a kontrola oprogramowania jest powyżej tego, co może zaoferować Motec - Win win. Zawsze pamiętaj, że waga znaczy wszystko...

Dodatkowo, deska rozdzielcza AIM MXS (Link) Strada, którą miałem, została sprzedana i będę używał deski rozdzielczej Geartronics. Jest mniej zagracona niż deska rozdzielcza Aim, pozycja biegu jest podstawowa z możliwością wyboru drugorzędnych, wszystkie rejestrowanie danych będzie odbywać się za pośrednictwem M130, który ma teraz włączone logowanie Lvl.3 (1000 Hz) i waży mniej. Czy wspominałem, że waga jest kluczowa? ;)

Image

Podkładka pod piwo vs rozmiar deski rozdzielczej...

Image

Sprzęgło i koło zamachowe są prawdopodobnie teraz istotne, więc też je wspomnę. Skrzynia Beckert używa wielowypustu Forda, a nie Hondy, więc i tak wymagana była zmiana sprzęgła. Poprzedni był Exedy stage 2(?) 3-tarczowy sprężynowy talerz sprzęgła z pasującą membraną w połączeniu z kołem zamachowym Exedy Race. Całkowita waga tego zestawu wynosiła ponad 9 kg IIRC. Skontaktowałem się z TTV tutaj, w Wielkiej Brytanii, i przedstawiłem kryteria specyfikacji sprzęgła / FW. Po kilku rozmowach dokonano pomiarów (głównie w odniesieniu do czoła wału korbowego, wysokości śruby) i uzgodniliśmy odpowiednią konfigurację. FW to ich koło zamachowe K20 race FW dla sprzęgła 140 mm, które centralizuje masę (łącznie 2,7 kg), a sprzęgło to dwutarczowa łopatka 140 mm o wadze 1,89 kg. Początkowo oferowano 184 mm, ale wolałbym zmniejszyć bezwładność, nawet jeśli podwójne 140 mm znacznie przekracza wartość TQ, jaką będzie w stanie wytworzyć silnik. Nie zwracam uwagi na bezwładność, ma ona swoje plusy i minusy, ale jestem nastawiony na to, że nauczę się jeździć poprawnie i wolę wziąć przewagę mechaniczną i być zmuszonym do radzenia sobie z nią, niż wybrać łatwiejszą drogę i poświęcić bezwładność z powodu braku umiejętności kierowcy.

Image

Image

Kolejnym tematem jest najprawdopodobniej silnik i to już zupełnie inna puszka robaków...

Wiedza = szybkie czasy okrążeń!
Rzeczywiście, dodałbym realizację tego, ponieważ czasami mam trudności ze znalezieniem tylko części i jakości wykonania potrzebnych do realizacji tej wiedzy. Budżet to nie jedyne ograniczenie, dostępność rynku lub produkcji i czas również są tutaj często ograniczeniem. Ale na pewno wiedza jest podstawą wszystkich działań produkcyjnych i zakupowych.

GB skoncentrowało wiele szkół wyścigowych i kursów uniwersyteckich, a także zespołów na bardzo wysokim poziomie i doświadczeniu. To przewaga lokalizacyjna, którą masz. Chciałem studiować silniki spalinowe na TU Monachium, ale w tamtym czasie nie było nawet profesora aktywnego na katedrze ICE (siedziba BMW). W każdym razie zdecydowałem się studiować podstawy, termodynamikę i dynamikę płynów, a także dużo praktycznego modelowania i symulacji, a także rozwój i pomiary stanowisk testowych. Następnie zebrałem kolejne 9 lat w OE silnika, co było bardzo pomocne i wartościowe.

Przeszedłem długą drogę przez studia, doktorat, doświadczenie OE i wciąż nic nie wiedziałem o konstrukcji silników wyścigowych. Oczywiście cała droga pomogła mi zrozumieć każdy szczegół i umożliwiła mi zagłębienie się we wszystkie z nich, ale myślę, że krótsza droga powinna być możliwa. Gdybym był w twojej sytuacji, poszedłbym od góry do dołu, od systemu do jak największej liczby szczegółów, ale zawsze mając system jako punkt wyjścia. Wszystko zaczyna się tam, zrozumienie szczegółów bez tego jest bezużyteczne, ale jest to sposób doświadczenia pochodzący od góry do dołu, aby zrozumieć wszystkie szczegóły.

FW to ich wyścigowy FW K20 do sprzęgła 140 mm, które centralizuje masę (łącznie 2,7 kg), a sprzęgło to 140 mm dwutarczowa łopatka o wadze 1,89 kg.
Brzmi jak postęp, dzięki czemu dynamika prędkości jest znacznie bardziej czuła, co jest dobre w silniku NA o mocy ponad 300 KM i potrzebie przyczepności, a także w twoim systemie zmiany biegów. Trwałość ucierpi, ale wyścigi to kompromis ;).

Discussion starter · #32 ·
Zdecydowanie Markus, wiedza to tylko połowa sukcesu. Jeśli mogę efektywniej wykorzystać swój wolny czas, aby lepiej zrozumieć, jak działa każdy system, to mogę podejmować lepsze decyzje, zamiast polegać wyłącznie na tym, co mówi mi ktoś inny. Jestem w szczęśliwej sytuacji, w której hobby i praca w pewnym stopniu się krzyżują, więc korzyści i motywację do tego łatwo zauważyć. Przebijam się przez te wszystkie rzeczy z matematyki, co samo w sobie jest całkiem przyjemne, ale czekam na bardziej interesujące rzeczy, takie jak termodynamika i dynamika płynów.

Jeśli samochód miałby nadal jeździć na kablu i schemacie H, to nie sądzę, żebym wybrał konfigurację FW/Sprzęgło o tej wadze, myślę, że byłby to dość trudny samochód do prowadzenia. Zmiana na seq/dbw otworzyła drzwi do zmniejszenia bezwładności w tym obszarze IMO, ale będę musiał poczekać i zobaczyć, jak to będzie działać, gdy wróci na zewnątrz. Ocena TQ sprzęgła znacznie przekracza skrzynię biegów i oczekiwaną moc, ale żywotność / zmęczenie i zdolność trzymania to dwie zupełnie różne rzeczy, jak sądzę, interesujące będzie zobaczyć zużycie tarcz po pełnym sezonie...

Ok, więc przechodząc dalej....hamulce....

Brytyjskie zawody górskie są w pewnym sensie niszowe. Wszystkie tory znajdują się głównie na terenie prywatnym, co całkowicie różni się od europejskich. Biegi są stosunkowo krótkie, od około 30 sekund do nieco ponad minuty. Nie potrzebujemy potwornych zacisków / tarcz, aby poradzić sobie z temperaturą, więc jedynym prawdziwym celem jest posiadanie wystarczającej siły hamowania, aby zatrzymać samochód na zimno.

Jakiś czas temu skontaktowałem się z AP w celu określenia specyfikacji hamulców. W tamtym czasie byłem całkowicie nieświadomy tego, co jest potrzebne, aby zrobić to poprawnie i pomyślałem, że jeśli podam im przybliżoną wagę / podział podwozia i zastosowanie, to oni mnie tam i wtedy załatwią. Dla tych, którzy nie wiedzą, potrzeba o wiele więcej, aby zrobić to poprawnie, niż można by pomyśleć. Waga statyczna, waga dynamiczna, współczynniki klocków hamulcowych / opon, siła opon, CG itp. itd., najlepsze przypuszczenie nie wystarczy.

W momencie kontaktu z AP miałem standardowe tylne zaciski i przedni zestaw Stoptech Trophy BBK. Niestety, na własnej skórze przekonałem się, że BBK z przodu bez jakiejkolwiek korekcji pochylenia to wielkie nie i to właśnie postawiło samochód z powrotem na stojakach osi po odkryciu, jak łatwo jest obrócić się o 180 stopni podczas deptania po kotwicy. W tamtym czasie nie było możliwości uzyskania wszystkich prawidłowych pomiarów w celu określenia specyfikacji hamulców, więc rozmawiałem ze specjalistą od hamulców i zleciłem wykonanie zestawu przednich / tylnych hamulców w oparciu o oczekiwaną wagę / rozkład.

Seksowne Stoptechy, które nie zrobiły nic dobrego....

View attachment 114698

I zamienniki....

View attachment 114699

View attachment 114700

View attachment 114701

Kryteria podane mojemu specjaliście od hamulców to wystarczająca siła hamowania dla danej wagi / rozkładu, z uwzględnieniem masy nieresorowanej. Hamulec ręczny nie jest wymagany przez przepisy dla mojej klasy, więc z tyłu było trochę więcej swobody niż zwykle. Konfiguracja, którą mam teraz, składa się z zacisków / tarcz / klocków Willwood na wszystkich czterech kołach i znacznie zmniejszonej wagi na każdym rogu. Przód ma zaciski Midlite z tarczami 279 * 20, tył to tarcze 260x19mm z zaciskami Powerlite, klocki BP10 na całym obwodzie. Na przód wykonano niestandardowe dzwony, a wszystkie 4 rogi mają nośniki obrobione tak, aby pasowały.

To wszystko zostało zrobione przed COVID i samochód od tego czasu nie wyszedł, więc wszystko jest jeszcze do udowodnienia!

W tym roku postanowiłem wyciągnąć palec i przywrócić go na tor na przyszły rok, a wraz z tą decyzją pojawiło się kilka zamierzonych modyfikacji, aby doprowadzić samochód do miejsca, w którym chcę go mieć jako cel końcowy i pozostawić bardzo niewiele na przyszłe modyfikacje, inne niż czas jazdy i konfiguracja. Jedną z tych zmian jest poważne skupienie się na rozkładzie masy / CG, co oznacza, że muszę przesunąć tyłek dalej do tyłu w samochodzie. Aby to zrobić, wymagana jest zmiana kolumny kierownicy, aby ją wydłużyć, a także przeniesienie pedałów. Oczywiście nie można tego realistycznie zrobić z układem pedałów OE, więc zdecydowałem się na pedał AP na poziomie podstawowym (bardzo względny, pedał AP na poziomie podstawowym kosztuje więcej niż większość innych pedałów średniego szczebla!). Rozmawiałem z dealerem o rozmiarze MC i oboje mieliśmy podobne przemyślenia, więc zamówienie zostało złożone i to dotarło kilka dni później......

View attachment 114702

Początkowo dostarczony do kabla, ale chciałem skorzystać z odbudowy silnika i przejść na DBW z różnych powodów, więc czujnik również siedzi na półce gotowy do użycia.

Pomimo wszystkich dobrych intencji, po odbudowie samochodu układ hamulcowy zostanie zmieniony. Traktuję teraz sprawy poważnie, a nie z nastawieniem na płynięcie z nurtem, więc gdy tylko będę mógł wykonać wszystkie odpowiednie pomiary, system zostanie sprawdzony / poprawiony i będziemy mogli go określić konkretnie dla samochodu. Może nawet uda mi się jeszcze bardziej zmniejszyć wagę!

W moim ostatnim poście mówiłem o zawieszeniu. Potwierdzenie specyfikacji zostało osiągnięte i będę używał tylnych piast DC5 na zwrotnicach EP3 (+15 mm rozstawu kół w porównaniu do EP3), niestandardowych przednich wahaczy, zachowując zwrotnice EP3 zamiast zwrotnic DC5 (lżejsze niż zwrotnice DC5 i +55 mm maksymalnego rozstawu kół po obu stronach przez ramiona). Rzeczy PCI zostaną sprzedane, ale zachowam przedni ARB Briana. Istniejące przednie nośniki hamulców nadal będą dobre, ale będę musiał wysłać tylną zwrotnicę / piastę DC5 do mojego specjalisty od hamulców, aby obrobić nowe nośniki dla tyłu. Przesunięcie i szerokość koła / rozmiar opon do omówienia z moim inżynierem wyścigowym i musi się to zdarzyć wcześniej niż później, abym mógł zacząć robić formy na skrzydła / łuki / błotniki (nazwij je jak chcesz!). Waga / CG / rozstaw kół, wszystkie 3 pola są zaznaczone.

Następnie skrzynia biegów, a następnie silnik....
Prawie nic nie inspiruje pewności siebie kierowcy tak bardzo, jak responsywny i spójny pedał hamulca. Tak wielu skupia się na "BBK" niezależnie od pochylenia hamulców, czucia pedału, rozmiaru MC, czegokolwiek z tego! Naprawdę doceniam Twoje dogłębne podejście tutaj. Wyścigi można wygrać lub przegrać na hamulcach!

Czekam z niecierpliwością, aby usłyszeć, jak nowa konfiguracja działa dla Ciebie. Z biegami, które robisz, ten mały zestaw wilwood powinien być dobry. Twój samochód jest również lekki, co jest niesamowite.

Wiem, że porzucasz konfigurację stoptech, ale muszę powiedzieć, że jestem więcej niż zadowolony / pod wrażeniem mojego zestawu stoptech C43. Pochylenie jest idealne, rozmiar wirnika jest "mniejszy" w porównaniu do innych zestawów, ale konfiguracja jest naprawdę skuteczna i lekka.

Wiele z Twojej budowy krzyczy do mnie "nieograniczona specyfikacja ataku na czas" i uwielbiam to. Nie widzimy tutaj wielu konstrukcji NA tego kalibru. Teraz nadrobić zaległości z Twoim ostatnim postem...

Discussion starter · #35 ·
Wyglądało na to, że EXCEDY nie pokonało. Będę to oglądał, nawet jeśli nie mogę sobie na to pozwolić. Spróbuję wydać swoje 2 centy gdzie indziej, żeby nie przerywać.
Bardzo małe użycie szczerze mówiąc, większość czasu spędził na hamowni. Bardzo łatwe w użyciu sprzęgło i idealne do K20, myślę, że Tom / Gotovato ma to samo w swoim samochodzie (?).

Jedną rzeczą, której nie zdałem sobie sprawy, dopóki nie nadeszła nowa konfiguracja i pojawiło się pudełko, jest wymóg, aby nie używać sprzęgła sprężynowego do skrzyni. W końcu miałem szczęście w tym względzie, ponieważ nie byłem świadomy, że to wymóg, dopóki nie przeczytałem kilku notatek, które przyszły z pudełkiem!

Discussion starter · #36 ·
Niemal nic nie inspiruje kierowcy do pewności siebie tak jak responsywny i spójny pedał hamulca. Tak wielu skupia się na "BBK" niezależnie od rozkładu hamowania, wyczucia pedału, rozmiaru pompy hamulcowej, czegokolwiek z tego! Naprawdę doceniam Twoje dogłębne podejście. Wyścigi można wygrać lub przegrać na hamulcach!

Z niecierpliwością czekam na informację, jak nowy zestaw sprawdzi się u Ciebie. Przy jazdach, które wykonujesz, ten mały zestaw wilwood powinien być dobry. Twój samochód jest również lekki, co jest niesamowite.

Wiem, że rezygnujesz z zestawu Stoptech, ale muszę powiedzieć, że jestem więcej niż zadowolony/pod wrażeniem mojego zestawu Stoptech C43. Rozkład hamowania jest idealny, rozmiar tarcz jest "mniejszy" w porównaniu do innych zestawów, ale konfiguracja jest naprawdę skuteczna i lekka.

Wiele z Twojej budowy woła do mnie "specyfikacja nieograniczonego ataku na czas" i uwielbiam to. Nie widzimy tu wielu konstrukcji NA tego kalibru. Teraz, żeby nadążyć za Twoim ostatnim postem...
Zestaw Stoptech, który moim zdaniem był naprawdę dobrze wykonany, to była moja wina, że nie pomyślałem, że będę musiał zmienić rozkład hamowania w porównaniu do standardowego. Najłatwiejsze lekcje wydają się przychodzić trudną drogą! Z pozytywnej strony, pomiędzy zmianą kół/opon a hamulcami, myślę, że zrzuciłem około 20 kg masy nieresorowanej na wszystkich czterech kołach. Myślę, że będę mógł używać mniejszych tylnych zacisków / 2-tłoczkowych, ale czas pokaże.

Rozumiem odniesienie do TA, ale oczywiście są pewne zasadnicze różnice. Aero, cc itp. Całe podejście do samochodu polega teraz na doprowadzeniu go do stanu, z którego będę zadowolony, tak aby w przyszłości nie trzeba było wracać do pewnych obszarów. Zrób to dobrze - zrób to raz. Konfiguracja / czas spędzony na siedzeniu / zabawa to jedyny cel, na którym chcę się skupić, gdy tylko wróci do działania. Silnik będzie wymagał częstych interwałów kontrolnych, ale to wszystko część gry. Naprawdę nie mogę się doczekać, aż do niego wrócę i mam nadzieję, że tym razem wszystko pójdzie gładko, a nie z problemami!

Myślę, że zrzuciłem około 20 kg masy nieresorowanej
to naprawdę OGROMNE. Wspaniale jest widzieć, jak duża masa nieresorowana jest usuwana. Wiem, że byłem podekscytowany, że mój zestaw stoptech zaoszczędził mi 15 funtów na stronę z przodu. Sporo, jeśli chodzi o moc NA
Ustawienia / czas spędzony na siedzeniu / zabawa to jedyny cel, na którym chcę się skupić, gdy tylko wróci do działania.
tak właśnie skończyłem z moją Hondą. Gonienie za dużą mocą turbodoładowania stało się drogie i nudne. Może poszedłem do tyłu, ale moje umiejętności prowadzenia pojazdu prawdopodobnie wzrosły dziesięciokrotnie. Mówiłem to już wcześniej i powiem to jeszcze raz NIC nie przebije czasu spędzonego za kierownicą (wszystkie rzeczy są takie same). Przekonałem się o tym w ciągu ostatnich kilku sezonów

Discussion starter · #39 ·
W 100% i nie jestem na tyle naiwny, żeby nie przywiązywać wagi do czasu spędzonego za kierownicą. Możesz zbudować samochód na dowolnym poziomie, ale bez czasu spędzonego za kierownicą jest to w dużej mierze bezcelowe. Ten może mieć kilka bajerów, ale nie mam złudzeń, że potrzebny jest czas za kierownicą. Mam szczęście, że mam mentalność, która pozwala mi skupić się na pobijaniu własnych rekordów, a nie na reszcie stawki. Z pewnością nie będę najszybszy przez jakiś czas i jestem z tego zadowolony. Wolę skupić się na własnym rozwoju (podwozie i kierowca) niż martwić się o pozycję w klasie. Chcę się dobrze bawić, nauczyć się prowadzić samochód, poznać go, dowiedzieć się, jak mogę się poprawić. Samochód będzie miał potencjał, to kierowca będzie go powstrzymywał. ;)

100% i nie jestem na tyle naiwny, żeby nie przywiązywać wagi do czasu spędzonego za kierownicą. Możesz zbudować samochód na dowolnym poziomie, ale bez czasu spędzonego za kierownicą jest to w dużej mierze bez znaczenia. Ten może mieć kilka dzwonków i gwizdków, ale nie mam złudzeń, że potrzebny jest czas spędzony za kierownicą. Mam szczęście, że mam mentalność, aby skupić się na pobijaniu PB, a nie reszty stawki. Z pewnością nie będę najszybszy przez jakiś czas i dobrze mi z tym. Wolę skupić się na własnym rozwoju (podwozie i kierowca) niż martwić się o pozycję w klasie. Chcę się dobrze bawić, nauczyć się prowadzić samochód, poznać go, dowiedzieć się, jak mogę się poprawić. Samochód będzie miał potencjał, to kierowca będzie go powstrzymywał. ;)
Podsumowałeś to całkiem dobrze!
Czas spędzony za kierownicą ma znaczenie. Mentalność ma znaczenie. Tuning zarówno twojego samochodu, jak i ciebie samego ma znaczenie!

Mój pierwszy w historii budżet na tor był skierowany do tyłu, koncentrując się na mocy, a nie tak bardzo na czasie spędzonym za kierownicą. Jak już kilka razy mówiłem, mój świat w tym sensie został odwrócony i uwielbiam to.

Chyba wydałem więcej na czas spędzony za kierownicą w 2022 roku niż większość na twarde części. Wziąłem mojego 163whp civica i absolutnie poszedłem na całość, wydobywając każdą 10. część czasu okrążenia z tego samochodu. Warto było zainwestować, jednak jest to dość nudne w oczach mediów społecznościowych :ROFLMAO:

21 - 40 of 272 Posts