Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner
21 - 40 of 71 Posts
Discussion starter · #22 ·
Zrobiłem mini aktualizację w sekcji okablowania na pierwszej stronie. Dodałem lokalizację czujnika/wtyczki dla skrzyni biegów. Zamierzam zrobić kilka z nich dla silnika w ciągu najbliższych kilku dni. Wydaje się, że na razie nie ma żadnych naprawdę dobrych układów, szczególnie dla K20z3, więc postanowiłem jeden zrobić.

Pracuję również nad arkuszem kalkulacyjnym Excel, który opisuje wszystkie przewody ECU z wiązki K20a2 i co można usunąć podczas wykonywania tej zamiany i używania K-Pro, dzięki czemu można wyczyścić/schować wiązkę, jeśli chcesz, tak jak planuję to zrobić.

Zrobiłem mini aktualizację w sekcji okablowania na pierwszej stronie. Dodałem lokalizację czujnika/wtyczki dla skrzyni biegów. Zrobię kilka z nich dla silnika w ciągu najbliższych kilku dni. Wydaje się, że na razie nie ma żadnych naprawdę dobrych układów, szczególnie dla K20z3, więc postanowiłem jeden zrobić.

Pracuję również nad arkuszem kalkulacyjnym Excel, który opisuje wszystkie przewody ECU z wiązki K20a2 i co można usunąć podczas wykonywania tej zamiany i używania K-Pro, dzięki czemu można wyczyścić/schować wiązkę, jeśli chcesz, tak jak ja planuję to zrobić.
Dokładnie to muszę wiedzieć, szukałem wszędzie, ale nie mogę znaleźć, których wtyczek potrzebuję, a których nie.

Discussion starter · #24 ·
Doskonale. W takim razie, proszę pana, dostanie pan gęsiej skórki, gdy zobaczy pan, co dzisiaj skończyłem. Zamieszczę to jutro wieczorem.

Discussion starter · #26 ·
wow robię to samo zamiana w tym samym samochodzie z klastrem s2k i umieram za fajnym napisem lol. czy nadal potrzebuję speedo heeler i tak dalej? przy okazji dostałeś ten silnik za DIRT lol, powodzenia we wszystkim, na pewno będę śledził
Nie mam jeszcze silnika, więc nie mogę ci tego na pewno powiedzieć z pierwszej ręki. Ale z tego, co mówili inni i z moich obszernych badań nad tym, NIE powinieneś potrzebować speedo healera, jeśli prawidłowo podłączysz wiązkę klastra AP1: VSS do pomarańczowego przewodu wejściowego VSS na pinie 3 na 20-pinowym złączu AP1 Deska rozdzielcza AP1 do białego/zielonego przewodu na pinie 18 na złączu K20a2 "A Connector" w ECU. Jedyne, czego jeszcze nie przetestowałem, to to, że wiem, że ECU K20a2 wysyła 12 V, aby włączyć VSS. Uważam, że K20z3 VSS może potrzebować tylko 5 V, aby się włączyć. Więc zamierzam odczytać z jednego z moich kumpli SI, aby sprawdzić, czy potrzebuje tylko 5 V, aby się włączyć. Jeśli tak, będziemy musieli dodać regulator napięcia do przewodu zasilania czujnika, aby obniżyć napięcie, abyśmy nie usmażyli tego złego chłopca. Ale jeśli chodzi o konwersję... nie ma potrzeby stosowania speedohealera, powinien być tak dokładny, jak to tylko możliwe, tylko przez deskę rozdzielczą. I dziękuję. Dostałem cały zestaw silników tanio jak cholera, więc na pewno nie mogłem tego przegapić. To także fajny projekt po drodze!

Sprawdź w sekcji okablowania gotowy układ czujników dla samego silnika i co można/nie można usunąć z wiązki K20a2.

Kupiłem również kilka wtryskiwaczy RDX 410CC i klipsów od lokalnego gościa za naprawdę tanio w weekend. Nie zamierzałem ich wymieniać, ale... no cóż.

Discussion starter · #29 · (Edited)
Okablowanie VSS

Czujnik prędkości pojazdu (VSS) jest również inny w różnych silnikach. Wynika to bez wątpienia z różnicy w czujnikach prędkości pojazdu jako całości. K20a2 używa standardowej, napędzanej mechanicznie jednostki VSS, która jeździ na kole zębatym prędkości, które jest zainstalowane na mechanizmie różnicowym. K20z3 używa magnetycznego (czasami określanego jako wysokiej częstotliwości) czujnika VSS, który w rzeczywistości nie styka się fizycznie z zestawem kół zębatych, aby określić prędkość. Ponownie planuję po prostu zamienić złącza wiązki przewodów, aby to zadziałało:

Złącze VSS K20a2:
Image

Złącze VSS K20z3. Zwróć uwagę na dodatkowe gniazdo w prawym dolnym rogu złącza:
Image

Po pewnych testach znalazłem 2 małe różnice między dwoma czujnikami, które będą musiały zostać rozwiązane:
1) K20a2 VSS otrzymuje sygnał zasilania 12 V z naszej wiązki przewodów Swap za pośrednictwem przewodu czarno-żółtego. K20z3 VSS jest włączany w 06+ Civic SI za pomocą wyzwalacza 5 V do żółtego przewodu. Nie chcemy wysyłać 12 V, aby włączyć nasz K20z3 VSS, ponieważ moglibyśmy zaryzykować usmażenie tego. Możemy jednak użyć wyjścia 5 V z pinu ECU „A20” lub „A21”, które są wyjściami czujnika 5 V. Jest to albo przewód żółto-niebieski, albo żółto-czerwony. Użyłem przewodu żółto-niebieskiego, który biegnie również do czujnika MAP. Więc zmostkowałem ten przewód w wiązce przewodów, gdzie przewód zasilania MAP przechodzi obok wiązki przewodów VSS. Brawa dla przyjaciela Vvvteca za ten pomysł.
2) Okablowanie jest inne (patrząc na stronę przewodu klipsa wiązki przewodów, klips na górze, od lewej do prawej):

K20a2 VSS
Pin 1: Czarny = Masa
Pin 2: Czarny/Żółty = Zapłon 12V
Pin 3: Biały/Zielony = Sygnał

K20z3 VSS
Pin 1: Żółty = Zapłon 5V
Pin 2: Czarny/Biały = Sygnał
Pin 3: Zielony/Czarny = Masa

Więc ponieważ planuję przełączyć wtyczki na wiązkach przewodów, aby nie musieć zmieniać wtyczki wiązki przewodów, będę musiał dokonać małej zamiany przewodów. Więc odetnę złącze K20a2 od wiązki przewodów i przymocuję złącze K20z3:

Żółty na złączu VSS K20z3 do żółto-niebieskiego dla włączenia 5 V w wiązce przewodów K20a2
Czarny/Biały na złączu VSS K20z3 do biało-zielonego w wiązce przewodów K20a2
Zielony/Czarny na złączu VSS K20z3 do czarnego na wiązce przewodów K20a2

Niektórzy ludzie po prostu to przepinali. To w porządku, chociaż nie jestem jeszcze pewien, jak bardzo (jeśli w ogóle) będziesz musiał przedłużyć tę wiązkę przewodów, jeśli pójdziesz tą drogą, ponieważ wiązka przewodów K20a2 VSS musi tylko iść na górę skrzyni biegów, podczas gdy K20z3 VSS znajduje się z przodu skrzyni biegów.

Discussion starter · #30 ·
Dodatkowa duża i zajebista aktualizacja sekcji okablowania, w tym wyprowadzenia pinów dla złączy i miejsca, w których przewody wchodzą do wiązki. Również kilka sztuczek konsolidacyjnych wiązki przewodów.

Przeprowadziłem również kilka testów VSS na moim kumplu 09 SI, aby to wszystko rozgryźć ze zmianami napięcia. Skończyło się na zbyt dużej ilości informacji w sekcji okablowania, więc stworzyłem kolejną sekcję tylko dla VSS.

Świetnie napisane!!!!

Tak dużo do czytania, tak dużo informacji!
Być może przegapiłem, ale zastanawiam się, czy elektroniczny VSS podłączony do wiązki k20a2 z regulatorem napięcia zapewnia ten sam sygnał co mechaniczny VSS?

Discussion starter · #32 ·
Wicked write up!!!!

Tak wiele do przeczytania, tak wiele informacji!
Być może przegapiłem, ale zastanawiam się, czy elektroniczny VSS wpięty w wiązkę k20a2 z regulatorem napięcia zapewnia ten sam sygnał co mechaniczny VSS?
Sygnał jest w zasadzie dobry, jeśli używasz klastra AP1 (i prawdopodobnie AP2, tak naprawdę się temu nie przyglądałem).

Regulator napięcia faktycznie znajdzie się na linii, która zapewnia zasilanie włączające czujnik, a NIE sygnał. Mechaniczny VSS potrzebuje 12 V do włączenia, magnetyczny potrzebuje tylko 5 V do włączenia. Zestaw wskaźników będzie zmieniał poziom napięcia sygnału.

Discussion starter · #33 · (Edited)
Usuwanie pinów z wiązki przewodów:
Nie mogłem znaleźć zbyt dobrego opisu tego, ale jest to bardzo proste, więc pomyślałem, że go dodam. Każda wtyczka, którą mam w wiązce, ma tę samą podstawową procedurę zwalniania, niezależnie od tego, czy ma 2 czy 3 zaciski. Jeśli znajdę inną wtyczkę, również ją dodam.

1) Zlokalizuj nacięcie zwalniające wycięte w górnej części wewnętrznej obudowy.
Image

2) Zdecydowanie najłatwiejszym narzędziem do usunięcia tego w moim posiadaniu było narzędzie Hook Pick. Po prostu włóż jego koniec w nacięcie i obróć uchwyt od siebie, aby wyciągnąć wewnętrzną część obudowy.
Image

3) Po usunięciu wewnętrznej obudowy możesz spojrzeć na piny. Istnieje zakładka zwalniająca, która trzyma zacisk we wtyczce wiązki po przeciwnej stronie od zewnętrznego zwalniacza wiązki, którego używasz do zwolnienia wtyczki wiązki z czujnika. Włóż coś małego, jak spinacz do prania, pomiędzy zacisk a tę zakładkę zwalniającą. Zaznaczyłem to prostą linią na poniższym zdjęciu.
Image

4) Po wyjęciu zacisku z obudowy możesz wyraźniej zobaczyć tę zakładkę zwalniającą, która teraz spoczywa dalej w dół w otworze, z którego wyciągnięto zacisk.
Image

5) Patrząc na zacisk, możesz wyraźnie zobaczyć, jak działa cała operacja. Zakładka zwalniająca trzyma zacisk w obudowie, opierając się w tym otwartym obszarze w kierunku tyłu samego zacisku. Naszym celem było więc podniesienie zakładki zwalniającej z tego obszaru z tyłu zacisku.
Image

Znalazłem kilka innych blokad pinów podczas pracy nad resztą wiązki. Zrobiłem kilka z nich i ten był zdecydowanie najłatwiejszy. Całość została usunięta w około 20 minut. To było pierwsze, które zrobiłem, które było bardziej zabawne niż denerwujące. Ale oto 2 inne rodzaje blokad pinów, które znalazłem:

Duże 6-stykowe dolne złącze wiązki przewodów
Ma górne i dolne zamki. Nie ma części, którą należy usunąć przed usunięciem pinów. Po prostu zwolnij górne i dolne zamki w tym samym czasie i wyciągnij. Udało mi się użyć tego, co było w zasięgu ręki (narzędzie do usuwania pinów i spinacz do prania)
Image

Przewód zasilający rozrusznika
Wierzę, że to oznaczyłem. Tak naprawdę nie zamontowałem jeszcze rozrusznika i szczerze mówiąc, nie zrobiłem jeszcze badań nad nim, ponieważ jestem pewien, że będzie to oczywiste, gdy położę wiązkę na silniku. Ale ten też jest dość oczywisty. Zaczyna się tak od czarno-białego przewodu 16 lub 14 (z pamięci).
Image

Otwórz tył wtyczki:
Image

Zwolnienie znajduje się po stronie klipsa wtyczki.
Image

Przepraszam za moją zniekształconą, powiększoną dłoń. Ale ci z nas tutaj wszyscy rozumiemy, jak bardzo się psujesz, gdy faktycznie sam pracujesz nad samochodem, zamiast płacić komuś innemu, żeby to wszystko za ciebie zrobił.

Hej, rozmawiałem wczoraj z moim przyjacielem. Napięcie TPS wynosi 5 V, żółty z niebieskim paskiem. Tylko kolejna opcja. Zamierzam sprawdzić napięcia w mojej konfiguracji, przedłużyć i przepiąć złącza i sprawdzić, czy mój czujnik prędkości działa. Ek4 VTi-R/ SiR - K24a3 ze skrzynią biegów Tsx, magnetyczny czujnik prędkości. 02-04 K20a wiązka silnika, przepięta na złączach ECU, aby pasowała do 05 - 06 haltech (k20z3) platinum plug in pro.

Discussion starter · #35 ·
heya, rozmawiałem wczoraj wieczorem z moim przyjacielem. Napięcie TPS wynosi 5 V, żółty z niebieskim paskiem
Kolejna opcja.

Zamierzam sprawdzić napięcia w mojej konfiguracji, przedłużyć i przepiąć złącza i sprawdzić, czy mój czujnik prędkości działa.

Ek4 VTi-R/ SiR - K24a3 ze skrzynią biegów Tsx, magnetyczny czujnik prędkości.
02-04 K20a wiązka silnika, przepięta na złączach ECU, aby pasowała do 05 - 06 haltech (k20z3) platinum plug in pro.
Aha, tak, rozumiem, co mówisz. Doprowadź do niego zasilanie z pinu ECU "A20" i "A21", które są wyjściami 5V VCC1 i VCC2 do czujników. Zdecydowanie ma to więcej sensu niż kupowanie i podłączanie dodatkowego elementu. Dobre myślenie. Zaktualizuję moje wcześniejsze posty tutaj, w których jest to wspomniane, aby odzwierciedlić to nowo odkryte objawienie! haha. Dzięki!

Discussion starter · #38 ·
Zauważyłem, że jesteś z Zachodniej Wirginii. Jeśli Ty lub ktokolwiek inny, kto to czyta, chce się spotkać przyszłego lata, powinniśmy zorganizować małe spotkanie k20a gdzieś!

21 - 40 of 71 Posts