Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

Kolektor Skunk2 Street

63K views 96 replies 15 participants last post by  UdwanaGaMama  
#1 ·
Hej Forum
Czy jest tu ktoś, kto używa kolektora SKunk2 i korpusu przepustnicy K-Tuned 80 mm? Potrzebuję jakiejś opinii, dobrej lub złej. Samochód jest w budowie i chciałbym rozwiązać wszelkie problemy, zanim przekręcę kluczyk.

#2 ·
#6 ·
Właśnie dostałem 20 z nich w magazynie i przeprowadzamy testy i robimy teraz projekt portu CNC na kolektorach. Będzie to ulepszenie w stosunku do kolektorów OEM, ale myślę, że będziesz potrzebować dystansów komory. Dzieli komorę B-Series 1.85L i będzie musiała zostać otwarta, aby zaakceptować przepustnicę 80 mm. Wrzuce kilka zdjęć, jak tylko będę miał czas.

#17 ·

80mm TB to moim zdaniem przesada. Oto mój portowany S2 Street czekający na swój czas. Został ręcznie portowany i otwarty do 74 mm.

Zostanie dopasowany do przepustnicy ZDX i dystansu 0,5 l na K20/K24 frank i wtedy przetestuję go na hamowni, aby sprawdzić, czy jest lepszą opcją niż mój portowany RRC.

Sprawdziłem to na flowbench @28 i jest poprawa w stosunku do nieportowanego.

#25 ·
Nadal nie widzę kolektora dolotowego jako "przesadę".....widzę po prostu, że NIE JEST ZOPTYMALIZOWANY, gdy wszystkie inne części są również standardowe. Przesada oznaczałaby, że kolektor dolotowy nie działa prawidłowo. Widzę przesadę jako część, która wymagałaby wewnętrznych modyfikacji, aby działać lepiej niż odpowiednik OEM.

Myślę również, że nasze przedstawienie "standardowego" silnika było inne. Odnosiłem się do samego silnika, który jest wewnętrznie standardowy i zakładając, że używane są podstawowe modyfikacje typu bolt-on. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz widziałem pojazd serii K używający w 100% standardowych części, zanim samochód zjechał z linii produkcyjnej.

#26 ·
Hej, też potrzebowałem rady, więc mam RSX base z 2006 roku z silnikiem k20a3. Niedawno założyłem nowy wydech z Invidia Cat-backs z kolektorami wydechowymi Dc sports race headers, a także wymieniłem przepustnicę i kolektor dolotowy na kolektor dolotowy skunk2 z 70 mm. Wszystko poszło idealnie, z wyjątkiem 2 czujników, które pierwotnie znajdowały się na starym kolektorze dolotowym, tym dużym, brzydkim plastikowym kolektorze, i nie wiem, gdzie umieścić te 2 czujniki ani jak sprawić, by komputer przestał odczytywać te czujniki. Uważam, że są to czujniki IMRC lub IACV? Naprawdę potrzebuję profesjonalnej porady, ponieważ za każdym razem, gdy teraz uruchamiam samochód, zawsze wchodzi na 2000 obr./min i nie spada, chyba że powoli puszczam sprzęgło, co jest złe, ponieważ w zasadzie jeżdżę na sprzęgle tylko po to, żeby nie wchodził na wysokie obroty.

#27 ·
Hej, też potrzebowałem rady, więc mam 2006 rsx base z silnikiem k20a3. Niedawno założyłem nowy wydech z Invidia Cat-backs z kolektorami wydechowymi Dc sports i wymieniłem również przepustnicę i kolektor dolotowy na kolektor dolotowy skunk2 z 70 mm. Wszystko poszło idealnie, z wyjątkiem 2 czujników, które pierwotnie znajdowały się na starym kolektorze dolotowym, tym dużym, brzydkim plastikowym kolektorze i nie wiem, gdzie umieścić 2 czujniki ani jak sprawić, by komputer przestał odczytywać te czujniki. Wierzę, że są to czujniki IMRC lub IACV? Naprawdę potrzebuję profesjonalnej rady, ponieważ za każdym razem, gdy uruchamiam teraz mój samochód, zawsze obroty wynoszą 2000 obr/min i nie spadają, chyba że powoli puszczam sprzęgło, co jest złe, ponieważ w zasadzie jeżdżę na sprzęgle tylko po to, żeby nie miał wysokich obrotów
Czy masz zarządzanie silnikiem i jakiej przepustnicy używasz?

#47 · (Edited)
PakiRsx - który kolektor skunk2 masz?

Następnie mam te 3 węże, które nie mają miejsca na nowy dolot, więc połączyłem je wszystkie razem, aby pasowały do ​​jednego. To przewód podciśnienia wspomagania hamulców, przewód podciśnienia wspomagania kierownicy i przewód podciśnienia wspomagania powietrza biegu jałowego, jak sądzę
Image

Image

http://www.karcepts.com/shop/product.php?id_product=70

To są 2 czujniki, o których nie wiem, gdzie mają iść?
rzecz po prawej stronie to odpowietrzanie EVAP. przepustnica skunk2 jej nie ma i nie jest potrzebna, więc po prostu zdejmij wąż i zostaw go otwarty na grodzi (nie zatykaj go)

#48 · (Edited)
Myślę, że w odniesieniu do kolektora Skunk2 Street są pewne problemy:
- nie ma zaworu obejścia powietrza dolotowego, który mają tylko kolektory OEM i który jest potrzebny tylko do pracy z wtryskiwaczami OEM,
- nie ma miejsca na czujnik map - albo masz miejsce na czujnik map w swoim TB, albo potrzebujesz specjalnego adaptera TB, który będzie go miał,
- nie ma dedykowanych miejsc dla EVAP lub wspomagania hamulców - do tego używasz otworów w komorze kolektora S2
- jest IACV dla TB typu K20A,
- nie ma w nim kanału wodnego, więc w przypadku silników typu K20Z potrzebujesz specjalnego adaptera, który umożliwia zarządzanie wodą dochodzącą z głowicy.

Dla osób, które chciałyby używać tego kolektora z TB typu RBC/RRC/RSP (OEM K20Z TB) lub np. z ZDX TB (z adapterem) należy pamiętać, że kolektor ten ma inny rozstaw śrub niż kolektory wymienione powyżej (ma rozstaw śrub K20A). Oznacza to, że o ile wiem, dla głowicy typu K20Z z DBW lub bez, musisz zmienić rozstaw śrub TB, spawając stronę dolotową komory lub używając specjalnego adaptera, którego istnienia nie jestem nawet pewien.

#56 · (Edited)
Chłopaki,

Dzisiaj robiłem test na hamowni z kolektorem Skunk2 Street. Pacjent to w pełni zbudowany frank K24/K20 87,5x99 (CR 12,6).

TO JEST TA SAMA HAMOWNIA, TEN SAM SAMOCHÓD, TEN SAM DZIEŃ, TEN SAM TUNER, TE SAME OPONY, TE SAME TEMPERATURY itp.

Zdjęcia portowanego kolektora S2:

Image

Image

Oto wykresy z hamowni RRC i kolektora Skunk2 Street. Kolektor RRC był otwarty do 72mm, portowany wewnątrz i spawany. Kolektor S2 był portowany wewnątrz, otwarty do 74mm i miał dystans 0,5l.

Nie mogłem użyć większego dystansu z kolektorem S2, ponieważ byłem ograniczony przez podwozie FN2. Ważne może być również to, że RRC był używany z uszczelką Hondata Heatshield - nie mogłem użyć tej uszczelki z S2, ponieważ nie byłbym w stanie zmieścić kolektora w komorze silnika, więc S2 był testowany przy użyciu standardowej uszczelki kolektora OEM.

Hamownie RRC były mniej więcej dostrojone z AFR i VTC. VTEC było 4400 obr./min w obu biegach i nie zmieniłem tego, ponieważ chciałem sprawdzić ogólną różnicę w wydajności tych dwóch kolektorów w zakresie 5000+ obr./min

Podczas strojenia kolektora S2 dokładnie dostroiłem AFR i sprawdziłem ustawienia VTC 30-40* w zakresie 0-7000 obr./min i ustawienia VTC 15-40* w zakresie 7000-8500 obr./min.

Oto wykresy. Są przesunięte o około 400 obr./min w lewo, ponieważ miałem ustawioną czerwoną linię obrotów na 8200-8400 obr./min.

Skunk2 (obie linie) - najlepsze 312KM przy 8400 obr./min i 303Nm przy 6300 obr./min:

Image

Skunk2 (gruba linia) vs. RRC (cienka linia):

Image

Na wykresie S2 są tak drobne wgłębienia, które moim zdaniem można by wyeliminować za pomocą większego strojenia AFR. Ale nie zamazują one obrazu obu kolektorów.

Moje wnioski są takie , że te kolektory są trochę inne. Kolektor RRC wydaje się być nieco lepszym kolektorem dla DD niż Skunk2 Street. Pokazuje kilka Nm więcej w średnim zakresie, ale różnice są bardzo małe i nie były odczuwalne w samochodzie. Ważne jest jednak, że kiedy próbowaliśmy zakręcić silnikiem wyżej, krzywa mocy kolektora S2 wciąż rosła po 8000 obr./min. W tym zakresie (po 7500 obr./min) kolektor RRC zaczynał się poddawać.

Powiedziałbym, że portowany kolektor S2 byłby zdecydowanie lepszą opcją niż portowany RBC, który dawał gorsze wyniki niż portowany RRC w tym samochodzie.

Myślę, że jeśli masz silnik z czerwoną linią 8500-9000 obr./min (K24 lub K20), to kolektor S2 może dać Ci znaczną ilość dodatkowych koni mechanicznych, których RRC nie da. Dodatkowo zapewni dużo średniego zakresu, którego np. S2 Ultra Race nie zapewni.

Być może z większym dystansem ten kolektor dałby jeszcze lepsze wyniki, ale nie mogłem tego sprawdzić.

#57 ·
I was doing Skunk2 Street manifold dyno test today. The patient is fully built K24/K20 frank 87,5x99 (CR 12,6).
Tak jest, proszę pana, zrobiłeś to :D! Dzięki deibral za podzielenie się wynikami, co wymagało ogromnego wysiłku! Naprawdę to doceniam!
  • Chciałbym zadać kilka pytań, jeśli nie masz nic przeciwko odpowiedzi:
  • Zatem oba IM, RRC i S2 UStreet, zostały wypolerowane i zmierzone na stanowisku do pomiaru przepływu?
  • Czy mierzyłeś długość kanałów obu IM?
  • Czy kołnierz RRC i kołnierz S2 UStreet mają ten sam rozmiar, kształt i lokalizację kanałów?
Jestem zaskoczony, produkcja VE kolektora S2 UStreet opowiada inną historię niż określone dane. Zgodnie z porównaniem momentu obrotowego, powiedziałoby nam to, że S2 IM ma krótsze i szersze kanały i potrzebowałby większej pojemności skokowej lub i większej prędkości obrotowej silnika, jak już wspomniałeś. Czy te kanały są nawet krótsze niż kanały RRC?

W każdym razie, świetna robota, człowieku! Naprawdę to doceniam!

Markus

#64 · (Edited)
Świetna robota Deibral, miło widzieć, że ludzie wciąż dzielą się na forum.

Wygląda na to, że jeśli nie kręcisz powyżej 8k, Ported RRC jest najlepszym rozwiązaniem w porównaniu do Street. Ciekawy jestem, czy robiłeś również testy z RSP? Poza tym, jakie wałki rozrządu używasz?

Jeszcze raz dziękuję za udostępnienie.
Onexyros: dziękuję za miłe słowa, naprawdę to doceniam.

Tak, testowałem to ustawienie na wałkach TODA z portowanym RRC, portowanym RBC i standardowym (nieportowanym) RSP. W K24/K20 kolektor RSP był najgorszy ze wszystkich. Zapewniał przyzwoity zakres średnich obrotów (podobny do standardowego RBC i gorszy niż standardowy RRC), ale nawet nie dorównywał dwóm pozostałym od 6500-7000 obr./min na górze, jak pamiętam. Różnica wynosiła około 20-25 KM przy czerwonej linii.

Konfiguracja powyżej, gdzie porównuję RRC z S2, używa wałków rozrządu DC Elite Endurance, które moim zdaniem są zmodyfikowanymi DC 3.2, ale o dłuższym czasie trwania.