Chłopaki,
Dzisiaj robiłem test na hamowni z kolektorem Skunk2 Street. Pacjent to w pełni zbudowany frank K24/K20 87,5x99 (CR 12,6).
TO JEST TA SAMA HAMOWNIA, TEN SAM SAMOCHÓD, TEN SAM DZIEŃ, TEN SAM TUNER, TE SAME OPONY, TE SAME TEMPERATURY itp.
Zdjęcia portowanego kolektora S2:
Oto wykresy z hamowni RRC i kolektora Skunk2 Street. Kolektor RRC był
otwarty do 72mm, portowany wewnątrz i spawany. Kolektor S2 był
portowany wewnątrz, otwarty do 74mm i miał dystans 0,5l.
Nie mogłem użyć większego dystansu z kolektorem S2, ponieważ byłem ograniczony przez podwozie FN2. Ważne może być również to, że RRC był używany z uszczelką Hondata Heatshield - nie mogłem użyć tej uszczelki z S2, ponieważ nie byłbym w stanie zmieścić kolektora w komorze silnika, więc S2 był testowany przy użyciu standardowej uszczelki kolektora OEM.
Hamownie RRC były mniej więcej dostrojone z AFR i VTC. VTEC było 4400 obr./min w obu biegach i nie zmieniłem tego, ponieważ chciałem sprawdzić ogólną różnicę w wydajności tych dwóch kolektorów w zakresie 5000+ obr./min
Podczas strojenia kolektora S2 dokładnie dostroiłem AFR i sprawdziłem ustawienia VTC 30-40* w zakresie 0-7000 obr./min i ustawienia VTC 15-40* w zakresie 7000-8500 obr./min.
Oto wykresy. Są przesunięte o około 400 obr./min w lewo, ponieważ miałem ustawioną czerwoną linię obrotów na 8200-8400 obr./min.
Skunk2 (obie linie) - najlepsze 312KM przy 8400 obr./min i 303Nm przy 6300 obr./min:
Skunk2 (gruba linia) vs. RRC (cienka linia):
Na wykresie S2 są tak drobne wgłębienia, które moim zdaniem można by wyeliminować za pomocą większego strojenia AFR. Ale nie zamazują one obrazu obu kolektorów.
Moje wnioski są takie , że te kolektory są trochę inne. Kolektor RRC wydaje się być nieco lepszym kolektorem dla DD niż Skunk2 Street. Pokazuje kilka Nm więcej w średnim zakresie, ale różnice są bardzo małe i nie były odczuwalne w samochodzie.
Ważne jest jednak, że kiedy próbowaliśmy zakręcić silnikiem wyżej, krzywa mocy kolektora S2 wciąż rosła po 8000 obr./min. W tym zakresie (po 7500 obr./min) kolektor RRC zaczynał się poddawać.
Powiedziałbym, że portowany kolektor S2 byłby zdecydowanie lepszą opcją niż portowany RBC, który dawał gorsze wyniki niż portowany RRC w tym samochodzie.
Myślę, że jeśli masz silnik z czerwoną linią 8500-9000 obr./min (K24 lub K20), to kolektor S2 może dać Ci znaczną ilość dodatkowych koni mechanicznych, których RRC nie da. Dodatkowo zapewni dużo średniego zakresu, którego np. S2 Ultra Race nie zapewni.
Być może z większym dystansem ten kolektor dałby jeszcze lepsze wyniki, ale nie mogłem tego sprawdzić.