Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

Prosty opis wiązki przewodów dla EG.

1 reading
173K views 99 replies 48 participants last post by  zakol  
#1 ·
Zrobiłem mój swap w zeszłym tygodniu, zrobiłem własną wiązkę bez kontrolek silnika. Nie chciałem czekać i wydałem 350 $. Zdecydowałem się napisać instrukcję dla tych, którzy chcą zrobić to sami. Jeśli potrafisz odczytać schemat Hondaty
Image
, nie będziesz miał żadnego problemu.

Jeśli możesz zdobyć wiązkę pomocniczą z RSX, aby użyć złączy, C101 i wtyczki E. Udało mi się zdobyć wiązkę pomocniczą z 02 civic, użyłem standardowych przekaźników, ale możesz użyć uniwersalnego przekaźnika, ale na złączu civic brakowało kilku przewodów, które trzeba było dodać.

Tak więc, zasadniczo potrzebujesz C101, aby połączyć się z wiązką silnika, 3 przekaźnikami i wtyczką E do ecu. Schemat Hondaty jest naprawdę dobry, brakuje tylko 2. O2 i DLC, które są w instrukcji.

Dla EG
Po wykonaniu wiązki z 3 przekaźnikami.

Odłącz przekaźnik główny, którego już nie potrzebujesz. Zewrzyj przewody 7 i 8, pozwoli to na pobranie sygnału wyjściowego z przekaźnika pompy paliwa do A7 w standardowej wiązce ecu. Zewrzyj 3 do 5, pozwoli to na pobranie sygnału zapłonu przy A25 w standardowej wiązce ecu.

A7 dla pompy paliwa
A25 dla sygnału zapłonu
D1 dla Batt+ (upewnij się, że zmieniasz bezpiecznik pod maską z 7,5 A na 30 A.)

Przekaźnik główny wygląda tak.

- - - -
8 6 - 2
- - - -
7 5 3 1

1 Bat+
2 GRN
3 A25
5 IGN
6 Przełącznik St
7 Pompa paliwa
8 A7

To są przewody, które podłączyłem.

E15 - ELD do D10 w standardowej wiązce ecu
E22 - Przełącznik hamulca D22 w standardowej wiązce ecu
E26 - RPM do wskaźnika
E31 - MIL do A13 w standardowej wiązce ecu

Wiązka silnika

3 - VSS - podłącz do wskaźnika
7 - FanC -- A12 w standardowej wiązce ecu
8 - Alt-L -- A16 w standardowej wiązce ecu
16 - Rozrusznik -- Przylutowałem go do zapłonu lub podłączyłem do przewodu rozrusznika
18 - Ciśnienie oleju -- podłącz do wskaźnika

Wyprowadzenie DLC
Wyprowadzenie w porcie diagnostycznym jest następujące:
pin 4 (BLK) = masa podwozia
pin 5 (BRN/YEL) = masa logiczna LG3 z pinu E3 ECU
pin 7 (LT BLU) = "K-Line" (2-kierunkowa linia komunikacyjna szeregowa OBDII) do pinu E23 ECU
pin 9 (BRN) = linia SCS (Service Check Signal) do pinu E29 ECU <--
pin 12 (RED/WHT) = sygnał włączania zapisu do pinu E30 ECU (do ponownego zapisu ECU)
pin 14 (GRAY) = +5V z jednostki sterującej immobilizera pin 3 (prawdopodobnie do ponownego zapisu kodów immobilizera)
pin 16 (WHT/RED) = napięcie akumulatora +12V (z bezpiecznika #9 BACKUP 7,5A)

Zatem innym sposobem na to byłoby uziemienie pinu E29 ECU, a następnie powinieneś otrzymać kod błysku CEL, jak opisano w powyższym artykule.

2. Wyprowadzenie O2
Wtyczka czujnika O2
1 2
3 4

1 -- E2 - (WHT/RED) SHO2S
2 -- E4 - PNK SG3
3 -- Do przekaźnika A/R (tak samo jak Primary)
4 -- E6 - BLK/WHT SO2SHTCR

Temperatura i przełącznik wentylatora muszą być podłączone.

Powodzenia i upewnij się, że sprawdzasz dwukrotnie. PM, jeśli masz jakieś pytania?

#9 ·
Wziąłem ogólne plany dla tej uprzęży EG i dołożyłem starań, aby dostosować ją do 4g EF/CRX. Szukam opinii od innych i być może kogoś, kto sprawdzi ją pod kątem błędów........więc zabierz głos. Nie jest przetestowany, a nawet skończony.

***zobacz poniżej zaktualizowany obraz/schemat***

Nie jestem pewien co do odgałęzienia VSS do prędkościomierza. Standardowy zestaw wskaźników EF dostarczałby standardowemu ecu sygnał VSS. Czy tego szuka ecu RSX i czy sygnał EF jest kompatybilny?

Nie jestem pewien, czy zaciski przekaźnika głównego EF są dokładnie takie same jak zaciski przekaźnika głównego EG (co założyłem). Czy ktoś może to potwierdzić z głowy?

Myślę, że pozycja wtyczki wentylatora C do ecu B4 jest zbędna, ponieważ okablowanie wentylatora w EF jest samodzielne. Potwierdzasz?

Myślę, że następujące elementy okablowania/obwodu będą musiały zostać usunięte ze standardowej wiązki silnika EF:

-okablowanie światła cofania
-temperatura płynu chłodzącego dla zestawu wskaźników
-okablowanie wentylatora chłodnicy

Czy coś pomijam?

#12 ·
blackwagon said:
"Nie jestem pewien co do podłączenia VSS do prędkościomierza. Fabryczny zestaw wskaźników EF dostarczałby sygnał VSS do fabrycznego ECU. Czy tego szuka ECU RSX i czy sygnał EF jest kompatybilny?"

tak, podłączenie VSS z zestawu wskaźników zadziała.
Dzięki za to - o jedną rzecz mniej do rozgryzienia.:up:

Sprawdziłem instrukcję Helmsa dotyczącą funkcji zacisków przekaźnika głównego. Okazało się, że te zworkowane są takie same, chociaż przekaźnik główny w EF nie jest dokładnie taki sam jak w EG. Zaktualizowałem schemat, aby uwzględnić poprawny opis/rozmieszczenie pinów zacisku przekaźnika głównego EF.

****zobacz aktualizację poniżej*******

Czy ktoś ma jakieś informacje na temat okablowania światła cofania. To znaczy, skąd wychodzi z wiązki silnika (przez wtyczki po stronie pasażera w przegrodzie?)?

A co z okablowaniem wentylatora/termowłącznika. Myślę, że powinno być proste do wyciągnięcia z wiązki silnika. Zastanawiałem się, dlaczego niektóre wiązki producentów mają dwa zaciski uziemiające (małe pierścienie do przykręcenia do podwozia dla uziemienia). Myślałem, że obwód okablowania wentylatora wymaga tylko jednego uziemienia. Czy ktoś wie więcej?

Wziąłem informacje o używaniu fanc w/ kpro z tego wątku:
http://www.k20a.org/forum/showthread.php?t=8430 ;
Opisuje, jak użyć pinu fanc do uziemienia strony przełączającej przekaźnika.

Oto link do wyprowadzeń zestawu wskaźników - potrzebny do podłączenia do zestawu wskaźników;

http://b16a.honda-perf.org/cluster.html

Jeśli ktoś mógłby mi dostarczyć (sprzedać) wtyczkę E, zrobiłbym wiązkę i zamieścił zdjęcia.

budżet k swap FTW!!!!!!!!!

EDIT: Nie zrobiłem notatki o podłączeniu ELD, ponieważ jestem w Kanadzie. Pozycja 15 na wtyczce E musiałaby być podłączona do pinu B19 @ wtyczkach wiązki ECU, jeśli masz samochód wyposażony w ELD (U.S.).

#13 ·
Dodano informacje dotyczące podłączenia światła cofania i kilka informacji specyficznych dla używania wiązki przewodów z ECU typu r:

Image

Nadal brakuje informacji na temat okablowania wentylatora i umiejscowienia pinu wskaźnika temperatury na wtyczce wieży amortyzatora (chociaż można go podłączyć bezpośrednio do zestawu wskaźników). Dodam to, jeśli to rozgryzę.

#15 ·
NHB00R said:
obrzydliwy wątek!!! :up: :up: za zrobienie własnej uprzęży
Image

Właśnie dostałem wtyczkę C101, a DLC jeszcze nie dotarło, ale w większości jest gotowe. Nie podłączyłem jeszcze wtyczki(ek) amortyzatora po stronie kierowcy EF (edycja: po stronie pasażera) - podłączę je podczas instalacji (gdy tylko będę miał wszystkie części zamienne). Drugi O2 nie jest podłączony (kpro). Warto ze względu na oszczędności i zrozumienie, w jaki sposób silnik wchodzi w interakcje z Twoim samochodem elektrycznie - w przypadku przyszłych problemów z rozwiązywaniem problemów.

Drugi pierścień zaciskowy (@ wtyczka e) jest dla masy DLC. Okablowanie przełącznika wentylatora jest niezależne od wiązki zamiennej - wystarczy uziemić jeden koniec wtyczki i podłączyć drugi koniec do odpowiedniej wtyczki amortyzatora (która zależy od modelu), aby uzupełnić obwód chłodzenia przełącznika wentylatora. To samo dotyczy obwodu temperatury płynu chłodzącego wskaźnika.

Dzięki dla OP. To pomogło mi zaoszczędzić trochę $$:dance:

#21 ·
Skończyłem na stworzeniu schematu konwersji k20a2 dla automatycznego CDM EK z '99 roku. Użyłem przewodnika Hasport, schematu Hondata i rzeczywistego podwozia (EK znajomych), aby ustalić prawidłowe połączenia.

Image

nikos said:
Zamierzam również dołączyć kilka dobrych informacji
O użyciu głównego przekaźnika podwozia i dodaniu tylko jednego dodatkowego przekaźnika dla grzałki O2 do wiązki konwersji?????? Myślałem o tym, żeby to rozgryźć, ale nie miałem jeszcze okazji się temu przyjrzeć.

Zastanawiałem się również nad prawidłowym zasilaniem czujników/cewek (piny 9, 14, 20 RSX C101) za pomocą jednego obwodu i użyciem tylko bezpiecznika liniowego 30 A dla tego obwodu. Zrobiłem tak moją wiązkę EF, ale po zrobieniu schematu EK i przejrzeniu przewodnika Hasports dla EK, zastanawiałem się, czy to nie może być trochę niebezpieczne?

#25 ·
Oto dobre miejsce na okablowanie - po prostu, aby zachować wszystkie informacje o okablowaniu w tym wątku (myślę, że zamieściłem to gdzie indziej):

http://www.vehicle-wiring-products.co.uk/VWPweb2000/cables/cables.html

Są jedynym miejscem, które znalazłem, gdzie sprzedają wszystkie kombinacje kolorów/pasków wymagane w dowolnych długościach, których potrzebujesz/chcesz. Całe okablowanie do wiązki EK, którą właśnie zacząłem, kosztowało mnie około 40 dolarów z wysyłką (REF16 - 42 metry w 25 różnych kombinacjach pasków/kolorów). Wysyłka trwała pięć dni (świetny czas, ponieważ są w Wielkiej Brytanii).

Ponadto pracuję nad diagramem, który używa tylko jednego przekaźnika dla EK. Nie jest jeszcze skończony, ale opublikuję go kiedyś, aby zobaczyć, czy ktoś zechce mi pomóc to rozgryźć.