Zrobiłem mój swap w zeszłym tygodniu, zrobiłem własną wiązkę bez kontrolek silnika. Nie chciałem czekać i wydałem 350 $. Zdecydowałem się napisać instrukcję dla tych, którzy chcą zrobić to sami. Jeśli potrafisz odczytać schemat Hondaty
, nie będziesz miał żadnego problemu.
Jeśli możesz zdobyć wiązkę pomocniczą z RSX, aby użyć złączy, C101 i wtyczki E. Udało mi się zdobyć wiązkę pomocniczą z 02 civic, użyłem standardowych przekaźników, ale możesz użyć uniwersalnego przekaźnika, ale na złączu civic brakowało kilku przewodów, które trzeba było dodać.
Tak więc, zasadniczo potrzebujesz C101, aby połączyć się z wiązką silnika, 3 przekaźnikami i wtyczką E do ecu. Schemat Hondaty jest naprawdę dobry, brakuje tylko 2. O2 i DLC, które są w instrukcji.
Dla EG
Po wykonaniu wiązki z 3 przekaźnikami.
Odłącz przekaźnik główny, którego już nie potrzebujesz. Zewrzyj przewody 7 i 8, pozwoli to na pobranie sygnału wyjściowego z przekaźnika pompy paliwa do A7 w standardowej wiązce ecu. Zewrzyj 3 do 5, pozwoli to na pobranie sygnału zapłonu przy A25 w standardowej wiązce ecu.
A7 dla pompy paliwa
A25 dla sygnału zapłonu
D1 dla Batt+ (upewnij się, że zmieniasz bezpiecznik pod maską z 7,5 A na 30 A.)
Przekaźnik główny wygląda tak.
- - - -
8 6 - 2
- - - -
7 5 3 1
1 Bat+
2 GRN
3 A25
5 IGN
6 Przełącznik St
7 Pompa paliwa
8 A7
To są przewody, które podłączyłem.
E15 - ELD do D10 w standardowej wiązce ecu
E22 - Przełącznik hamulca D22 w standardowej wiązce ecu
E26 - RPM do wskaźnika
E31 - MIL do A13 w standardowej wiązce ecu
Wiązka silnika
3 - VSS - podłącz do wskaźnika
7 - FanC -- A12 w standardowej wiązce ecu
8 - Alt-L -- A16 w standardowej wiązce ecu
16 - Rozrusznik -- Przylutowałem go do zapłonu lub podłączyłem do przewodu rozrusznika
18 - Ciśnienie oleju -- podłącz do wskaźnika
Wyprowadzenie DLC
Wyprowadzenie w porcie diagnostycznym jest następujące:
pin 4 (BLK) = masa podwozia
pin 5 (BRN/YEL) = masa logiczna LG3 z pinu E3 ECU
pin 7 (LT BLU) = "K-Line" (2-kierunkowa linia komunikacyjna szeregowa OBDII) do pinu E23 ECU
pin 9 (BRN) = linia SCS (Service Check Signal) do pinu E29 ECU <--
pin 12 (RED/WHT) = sygnał włączania zapisu do pinu E30 ECU (do ponownego zapisu ECU)
pin 14 (GRAY) = +5V z jednostki sterującej immobilizera pin 3 (prawdopodobnie do ponownego zapisu kodów immobilizera)
pin 16 (WHT/RED) = napięcie akumulatora +12V (z bezpiecznika #9 BACKUP 7,5A)
Zatem innym sposobem na to byłoby uziemienie pinu E29 ECU, a następnie powinieneś otrzymać kod błysku CEL, jak opisano w powyższym artykule.
2. Wyprowadzenie O2
Wtyczka czujnika O2
1 2
3 4
1 -- E2 - (WHT/RED) SHO2S
2 -- E4 - PNK SG3
3 -- Do przekaźnika A/R (tak samo jak Primary)
4 -- E6 - BLK/WHT SO2SHTCR
Temperatura i przełącznik wentylatora muszą być podłączone.
Powodzenia i upewnij się, że sprawdzasz dwukrotnie. PM, jeśli masz jakieś pytania?

Jeśli możesz zdobyć wiązkę pomocniczą z RSX, aby użyć złączy, C101 i wtyczki E. Udało mi się zdobyć wiązkę pomocniczą z 02 civic, użyłem standardowych przekaźników, ale możesz użyć uniwersalnego przekaźnika, ale na złączu civic brakowało kilku przewodów, które trzeba było dodać.
Tak więc, zasadniczo potrzebujesz C101, aby połączyć się z wiązką silnika, 3 przekaźnikami i wtyczką E do ecu. Schemat Hondaty jest naprawdę dobry, brakuje tylko 2. O2 i DLC, które są w instrukcji.
Dla EG
Po wykonaniu wiązki z 3 przekaźnikami.
Odłącz przekaźnik główny, którego już nie potrzebujesz. Zewrzyj przewody 7 i 8, pozwoli to na pobranie sygnału wyjściowego z przekaźnika pompy paliwa do A7 w standardowej wiązce ecu. Zewrzyj 3 do 5, pozwoli to na pobranie sygnału zapłonu przy A25 w standardowej wiązce ecu.
A7 dla pompy paliwa
A25 dla sygnału zapłonu
D1 dla Batt+ (upewnij się, że zmieniasz bezpiecznik pod maską z 7,5 A na 30 A.)
Przekaźnik główny wygląda tak.
- - - -
8 6 - 2
- - - -
7 5 3 1
1 Bat+
2 GRN
3 A25
5 IGN
6 Przełącznik St
7 Pompa paliwa
8 A7
To są przewody, które podłączyłem.
E15 - ELD do D10 w standardowej wiązce ecu
E22 - Przełącznik hamulca D22 w standardowej wiązce ecu
E26 - RPM do wskaźnika
E31 - MIL do A13 w standardowej wiązce ecu
Wiązka silnika
3 - VSS - podłącz do wskaźnika
7 - FanC -- A12 w standardowej wiązce ecu
8 - Alt-L -- A16 w standardowej wiązce ecu
16 - Rozrusznik -- Przylutowałem go do zapłonu lub podłączyłem do przewodu rozrusznika
18 - Ciśnienie oleju -- podłącz do wskaźnika
Wyprowadzenie DLC
Wyprowadzenie w porcie diagnostycznym jest następujące:
pin 4 (BLK) = masa podwozia
pin 5 (BRN/YEL) = masa logiczna LG3 z pinu E3 ECU
pin 7 (LT BLU) = "K-Line" (2-kierunkowa linia komunikacyjna szeregowa OBDII) do pinu E23 ECU
pin 9 (BRN) = linia SCS (Service Check Signal) do pinu E29 ECU <--
pin 12 (RED/WHT) = sygnał włączania zapisu do pinu E30 ECU (do ponownego zapisu ECU)
pin 14 (GRAY) = +5V z jednostki sterującej immobilizera pin 3 (prawdopodobnie do ponownego zapisu kodów immobilizera)
pin 16 (WHT/RED) = napięcie akumulatora +12V (z bezpiecznika #9 BACKUP 7,5A)
Zatem innym sposobem na to byłoby uziemienie pinu E29 ECU, a następnie powinieneś otrzymać kod błysku CEL, jak opisano w powyższym artykule.
2. Wyprowadzenie O2
Wtyczka czujnika O2
1 2
3 4
1 -- E2 - (WHT/RED) SHO2S
2 -- E4 - PNK SG3
3 -- Do przekaźnika A/R (tak samo jak Primary)
4 -- E6 - BLK/WHT SO2SHTCR
Temperatura i przełącznik wentylatora muszą być podłączone.
Powodzenia i upewnij się, że sprawdzasz dwukrotnie. PM, jeśli masz jakieś pytania?