Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

K20z3 DC DD build...każda potrzebna część i instrukcja!

106K views 70 replies 25 participants last post by  clumbz  
#1 · (Edited)
Będę na bieżąco aktualizował tę listę na początku używanych części, aby nie było już pytań o to, co jest naprawdę potrzebne z z3, czasami nazywanym najtrudniejszym z zamian K20 ze względu na korpus przepustnicy DBW, system CannBus i inne rzeczy, w które zagłębimy się podczas wątku.

Wymagane (lub coś podobnego innej marki)
K20z3 z 06 Civic SI
K20z3 Trans z 09 Civic SI
K20z3 Starter
Korpus przepustnicy K20a2 z czujnikami
K20a2 Wiązka silnika i wiązka ładowania
K20a2 Wał pośredni i śruby mocujące
K20a2 Alternator
PRB-A06 ECU
Adapter korpusu przepustnicy OBX
Przewód sprzęgła Chase Bays
Hybrid Racing Swap Harness
Hybrid Racing Tucked Fuel Line Kit
Hybrid Racing Szyna paliwowa
Hybrid Racing K20z3 Swap Shifter
Hybrid Racing K20z3 Swap Węże chłodnicy
Hytech Replica ze stali nierdzewnej K-swap Header
Regulator ciśnienia paliwa Aeromotive A1000-6
Wskaźnik ciśnienia paliwa Aeromotive
Adapter Aeromotive 15606 ORB-6 do -6AN x3
Filtr wlotowy Vibrant
Rura wlotowa Vibrant 90 stopni
Śruby zaciskowe ze stali nierdzewnej Vibrant
Złącze redukcyjne Vibrant 2,5" do 3"

Opcjonalne rzeczy:
AP1 Cluster z Pigtails
Zestaw wskaźników bliźniaczych Glowshift DC2
Węże chłodnicy oleju Hybrid Racing K20z3
Tuleje dźwigni zmiany biegów Hybrid Racing 06 Civic SI
Wskaźnik ciśnienia oleju Autometer Sport-Comp II
Wskaźnik temperatury wody Autometer Sport-Comp II
Zestaw do usuwania tempomatu Karcepts z kablem GSR
91-95 MR2 Elektryczna pompa wspomagania kierownicy
Zestaw chłodnicy wspomagania kierownicy Perma-Cool
Przekaźnik Tyco V23232-A0001-X003 12V z tłumieniem diodowym
Przebuduj skrzynię biegów z najnowszym zestawem biegów Honda, aby zapobiec wystąpieniu 2/3 synchro, nowa 2/3 synchro, nowa 3/4 synchro, nowe uszczelki osi i nowa uszczelka TOB
OEM Honda Pompa wodna: 19200-RBC-013
OEM Honda Termostat: 19301-RAF-004
OEM Honda Łańcuch rozrządu: 14401-PNA-004
OEM Honda Napinacz: 14510-PRB-A01
OEM Honda Uszczelka głowicy: 12251-RBC-004
OEM Honda Zespół zaworu Spool: 15810-PRB-A03
OEM Acura RDX Wtryskiwacze/Klipsy:
Łożyska główne/korbowodowe/oporowe ACL Race
3/8ths Wtyczka Vac do obejścia wspomagania powietrza na biegu jałowym
3/8ths Wtyczka NPT do obejścia wspomagania powietrza na biegu jałowym
Pompa paliwa w zbiorniku Walbro 255
Zestaw instalacyjny pompy paliwa Walbro
Taśma DEI Reflect-A-GOLD
Uszczelka kolektora wydechowego
Uszczelka przednia główna
Zestaw uszczelek tylnych głównych
Automatyczny napinacz paska akcesoriów
Zestaw O-ringów wtryskiwaczy paliwa x 3 dla dodatkowej pary
Zestaw uszczelek pokrywy zaworów
Zestaw uszczelek trzonków zaworów
Uszczelka miski olejowej
Koło pasowe alternatora AEM Power

Indeks
Układ wiązki przewodów/czujników/wyprowadzenia czujników - strona 1
Paliwo - strona 1
AP1 Cluster - strona 1
Woda - strona 1
Okablowanie VSS - strona 2
Usuwanie pinów z uprzęży - strona 2
Okablowanie wentylatora chłodnicy (zgodnie z prośbą FlackoNAEG) - strona 3
Różnice wtryskiwaczy i zacisków wtryskiwaczy - strona 4

Dostałem K20z3 w absurdalnie dobrej cenie od dealera Hondy, który wyciągnął go z powodu uszkodzonej pompy wody, która potencjalnie mogła uszkodzić uszczelkę głowicy. Ponieważ są to zwykle rzeczy, na które patrzę i które wymieniam podczas moich zamian, nie ma problemu.

Image

Image

Postanowiłem trochę to wyczyścić, żeby nie było tak brudne, kiedy próbowałem zobaczyć, z czym muszę pracować:

Image

Skrzynię K20z3 dostałem od innego dealera, który ją wyciągnął z powodu uszkodzenia 2/3 synchro. Jak wszyscy wiedzą, jest to bardzo powszechne w tych skrzyniach biegów. Znowu, zawsze zlecam przebudowę mojej skrzyni biegów przed zamianą, więc nie ma problemu. Właśnie otrzymałem aktualizację z miejsca, do którego oddaję wszystkie moje skrzynie biegów (Probuilt Transmission w Bulter PA), że zamierzają wrzucić zmienioną przekładnię Honda i synchro, która została wydana w celu rozwiązania tego problemu. Koszt przebudowy wyniesie mnie 795 dolarów, ale widzę to tak, że mam teraz poniżej tysiąca dolarów w całkowicie przebudowanej i znanej dobrej skrzyni z3. Warte tego dla mnie.

Teraz, gdy moja podstawa była gotowa, nadszedł czas, aby zebrać materiały do zamiany.

#2 ·
Najpierw było K20a2 Throttle Body. K20z3 jest fabrycznie wyposażony w przepustnicę Drive By Wire. Najłatwiejszym sposobem na konwersję na napęd linkowy, tak jak w naszych samochodach, jest zamiana na przepustnicę z napędem linkowym a2.

Następnie wiązka silnika K20a2 i wiązka ładowania. Jest to z wielu powodów, o ile mogę powiedzieć. Zamiana przepustnicy w celu usunięcia DBW, pompy wspomagania kierownicy, a także drobne rzeczy, takie jak lokalizacja ECU, to małe powody potrzeby tej wiązki. Jest więcej powodów, ale po prostu wiedz, że POTRZEBUJESZ wiązki a2 do tej zamiany.

Pompa wspomagania kierownicy napędzana paskiem K20. Civic SI z silnikiem K20z3 używał elektronicznych pomp wspomagania kierownicy. Ponownie, najłatwiejszym sposobem na to jest po prostu zainstalowanie pompy wspomagania kierownicy napędzanej paskiem K20. Rolka prowadząca w K20z3 jest odkręcana, a pompa wspomagania kierownicy napędzana paskiem K20 jest przykręcana bezpośrednio do tych samych miejsc śrub, używając nawet tych samych śrub. Dlatego jest to prawdziwa wymiana typu bolt-on dla wspomagania kierownicy.

Każdy wał pośredni K20 może być użyty do wymiany.

Wiązka wymiany wnętrza jest wymagana do integracji z wiązką podwozia (zespół wskaźników, port OBDII, wtyczka ECU itp.

Zdecydowałem się również na użycie zespołu wskaźników AP1. K20z3 używa magnetycznego czujnika prędkości pojazdu. S2000 używają tego samego typu VSS. Dlatego mogłem albo wydać mnóstwo pieniędzy na konwertery, aby przejść na mechaniczny sygnał VSS, który odbiera zespół wskaźników DC, albo mogłem wydać kilka dodatkowych dolarów i włożyć zespół wskaźników AP1 i nie wymagać żadnego konwertera. Jestem fanem czystych instalacji i lubię, gdy jest prosto, więc zdecydowałem się na zespół wskaźników AP1.

#3 ·
Odebrałem dziś ECU PRB-A06. Zgodnie ze stroną Hondata, następujący ECU musi być użyty, aby można było na nim zainstalować K-Pro:

PRB A01 - PRB A12 i 305.

Można znaleźć w:

Pojazdy RSX Type S 02-04
MUSI BYĆ MANUALNY, aby używać KPro (UWAGA: Wszystkie ECU PRB są manualne. Automatyczne ECU mają 2 dodatkowe wtyczki na środku ECU. Więc nie jestem pewien, dlaczego Hondata ma to na swojej stronie... ale pomyślałem, że po prostu dodam to do mojego postu, dlaczego kupuję rzeczy, które kupuję.)

Również jako odpowiedź na pytanie, które zadałem i na które nikt na forach swapowych tak naprawdę nie odpowiedział, czy można użyć fabrycznego ECU K20z3? Szukałem tańszego wyjścia niż pełnoprawne KPro i zastanawiałem się, czy mógłbym użyć Hondatas Flashpro dla Civic SI na fabrycznym ECU. Poszedłem do Jeffa Evansa (który nieuchronnie będzie go stroił), aby uzyskać odpowiedź. Wyjaśnił, że ze względu na różnicę w korpusie przepustnicy drive by wire i znacznie większy problem, że nowsze ECU (w tym 06 i nowsze SI) zawierają system magistrali CAN obecny w podwoziu. Zamiast więc jakoś zamieniać cały system CAN... o wiele łatwiej po prostu zdobyć ECU 02-04 A2.

Odebrałem również moją skrzynię biegów po odbudowie. Skończyło się na około 820 $ po opodatkowaniu i wszystkim. Zainstalowali ulepszony zestaw synchronizatora 2/3 i zestawu biegów do aktualnego zaktualizowanego zestawu Honda, który obecnie instalują w salonach, aby rozwiązać problem wyskakiwania z biegu 3 i po prostu złej konstrukcji synchronizatora, która pierwotnie znajdowała się w skrzyni biegów. Oczyścili ją również, ponownie uszczelnili wszystko, a nawet dostali mi nową osłonę widełek zmiany biegów!

W tę sobotę mam nadzieję, że skończę prace silnikowe na moim 240, ale planuję zabrać silnik na sprawdzenie i odświeżenie w przyszłą sobotę.

#4 ·
Dobra, zająłem się tym w weekend, ale dopiero teraz mam czas, żeby to wrzucić.

Po pierwsze, pozbyłem się zbędnego BS związanego z emisją spalin. "Rura instalacyjna" z elektrozaworem odpowietrzającym została usunięta, aby nadać jej ładny, czysty wygląd. Celem tego elementu jest zapobieganie ulatnianiu się nieużywanych oparów gazu do atmosfery po wyłączeniu samochodu. Zazwyczaj jest on połączony ze zbiornikiem węgla aktywnego. Stąd jest opcjonalny. haha Ja

Nie jestem pewien, dlaczego niektóre z nich są obrócone... na mojej stronie photobucket są w prawidłowej pozycji, więc jeśli chcesz je zobaczyć poprawnie, po prostu sprawdź je na moim photobucket.

Lokalizacja na silniku:
Image

Całe urządzenie usunięte:
Image

Odświeżyłem też kosmetycznie skrzynię biegów. Nie chcę mieć brzydkiego K-swap! Zawsze stawiam na prostotę i stosuję aluminiowe wykończenie na wszystkich moich blokach. Chociaż czerń i inne ciemne kolory dobrze wyglądają na niektórych silnikach, bardzo utrudnia to śledzenie wycieków oleju, gdy się pojawią. Więc jeśli to Twój pierwszy remont, upewnij się, że blok i głowica mają ładny, jasny kolor, aby kontrastowały z olejem.
Image

#6 ·
Złożyłem dziś również domowej roboty obejście Idle Air Assist. Niektóre z głównych firm sprzedają je za 20 do 30 dolarów, ale dołączyłem części potrzebne do obejścia za mniej niż 2 dolary.

To obejście jest WYMAGANE, jeśli używasz niektórych wtryskiwaczy z rynku wtórnego. Fabryczne wtryskiwacze serii K mają dwa O-ringi wokół końcówki wtryskiwacza, aby to działało poprawnie. Jeśli twoje wtryskiwacze z rynku wtórnego nie mają dwóch O-ringów po stronie dyszy wtryskiwacza, musisz to zrobić, w przeciwnym razie twój samochód nie będzie działał tak dobrze.

Ta część z fabryki umożliwia szybsze nagrzewanie, gdy samochód stoi na biegu jałowym. Gdy temperatura płynu chłodzącego silnika jest poniżej 147 stopni, zawór jest otwarty. Pozwala to na dopływ dodatkowego powietrza z kolektora dolotowego bezpośrednio do każdego portu wtryskiwacza. To z kolei sztucznie zuboża mieszankę paliwową, pozwalając silnikowi szybciej osiągnąć temperaturę roboczą.

Co jest potrzebne:
3/8 cala króciec podciśnieniowy
24 mm nasadka/klucz
3/8 cala wtyczka NPT (z działu hydraulicznego w Lowes/Home Depot/itp.)

Uznałem, że łatwiej (ponieważ z niego nie korzystam) po prostu dać czujnikowi kilka małych uderzeń młotkiem, ponieważ nie mam pod ręką klucza oczkowego 24 mm. Następnie mogłem łatwo nasunąć nasadkę głęboką 24 mm na pozostałości czujnika i łatwo wykręcić go z kolektora. Dodaj trochę taśmy teflonowej do gwintów wtyczki NPT ze sklepu hydraulicznego, szczególnie zalecane, jeśli używasz doładowania, i wkręć to badziewie.

Następnie wrzuć swój króciec podciśnieniowy 3/8 cala z advance/autozone/gdziekolwiek na środkowy port kolektora RBC i załóż na niego opaskę zaciskową. Nie ma tu potrzeby stosowania opaski zaciskowej. Możesz użyć jednej, jeśli chcesz, ale miałem wiele doładowanych samochodów, a opaski zaciskowe sprawdzają się dobrze i moim zdaniem wyglądają trochę czyściej w tym miejscu.

Rzuć trochę farby na wtyczkę i ciesz się!
Image

#7 ·
Mini aktualizacja tutaj... bardziej recenzja produktu. Dostałem dystans do korpusu przepustnicy OBX i wszystko zainstalowałem.

Powody, dla których zdecydowałem się na ten? Jest najtańszy I jest dostarczany z obiema potrzebnymi uszczelkami. Żaden inny adapter, który znalazłem, nie był dostarczany z uszczelkami w tym przedziale cenowym.

Jest to wymagane do zaadaptowania korpusów przepustnicy K20a2/z1/type r z napędem linkowym do kolektora dolotowego RBC. Upewnij się, że wybierasz właściwy. Różne kombinacje kolektora/korpusu przepustnicy wymagają różnych adapterów, więc poświęć trochę czasu i zdobądź właściwy.

ZALETY:
Cena
Zawiera potrzebne uszczelki
2 dodatkowe porty próżniowe NPT 1/8 cala z przodu
Twierdzi, że dodaje koni mechanicznych dzięki efektowi Vortex
Ogólnie wygląda całkiem dobrze.
Dobre wyrównanie korpusu przepustnicy

WADY:
Jedna ze śrub miała ślady rdzy zaraz po wyjęciu z opakowania. I tak zamieniałem te śruby na elementy ze stali nierdzewnej.
Brak instrukcji
Otwory na śruby nie były nagwintowane dla korpusu przepustnicy. Dlatego brak instrukcji miał znaczenie.

Rzecz przyszła dobrze zapakowana i na czas z eBay oczywiście. Otworzyłem ją i coś po prostu nie miało sensu, patrząc na ten element. Nie było gwintów na śruby, które mocują korpus przepustnicy do adaptera. Pomyślałem, że coś musi być nie tak, więc zrobiłem małe rozeznanie i odkryłem, że to naprawdę wydaje się dość powszechne w przypadku tych. Nie jestem pewien dlaczego, ale adaptery OBX miały wcześniej nie mieć w nich gwintów. Żaden problem. Pomyślałem, że mógłbym wyciągnąć stary zestaw gwintowników i narzynek, aby zaoszczędzić 20-40 dolarów.

Musisz nagwintować otwory zaznaczone na czerwono. 8 mm x 1,25 to potrzebny gwintownik. To jest również gwint, który mają dostarczone śruby, więc możesz ich użyć, jeśli nagwintujesz je tym rozmiarem.

Image

Poza tym było to dość bezbłędne i proste. Naprawdę nie można było oczekiwać wiele więcej od części za 60 dolarów. Jak widać, wyrównanie korpusu przepustnicy było idealne i z pewnością wykona zadanie. Nie będę używał złączek NPT 1/8 cala, ponieważ będę jeździł NA, ale przemyślany OBX zawierał dwa ładne korki do otworów.

Image

Image

#8 · (Edited)
PALIWO

Zatem zaczynamy od potrzeb systemów paliwowych dla Kswap:
Potrzebny jest regulator do modernizacji bezpowrotnej serii K do systemu powrotu paliwa w DC. Więcej na ten temat później.
Czujnik ciśnienia paliwa, który powinien być oczywistością podczas używania dowolnego regulatora na rynku wtórnym
Szyna paliwowa
Przewody paliwowe - seria K używa bezpowrotnych systemów paliwowych. W systemach bezpowrotnych ciśnienie paliwa jest regulowane elektronicznie przez ECU w zależności od sygnałów z czujnika ciśnienia paliwa w połączeniu z obrotami, czujnikami O2 itp.
DC używa systemu powrotu paliwa. Dobry stary typ regulacji mechanicznej. Ciśnienie paliwa jest regulowane przez... cóż, regulator poprzez podciśnienie w kolektorze dolotowym. Im wyższe ciśnienie, tym więcej paliwa membrana utrzymuje w systemie. Im niższe ciśnienie w kolektorze, tym mniej paliwa znajduje się w systemie. Proste, prawda?

#10 ·
Szczerze mówiąc, nie aktualizowałem tego wątku, ponieważ wyglądało na to, że nikt go nie czyta. Opublikuję wszystkie aktualizacje w ciągu najbliższych kilku minut, aby go zaktualizować. Wydaje się, że warto poświęcić na to czas, skoro wiem, że ktoś z niego korzysta!

#11 ·
Instalacja klastra AP1 do DC2
Zdaję sobie sprawę, że istnieje sporo wątków na ten temat, ale nie znalazłem naprawdę dobrego, który byłby przeznaczony specjalnie do zamiany podwozia DC2 z klastrem AP1. Więc pomyślałem, że zrobię szybki arkusz Excel, aby ułatwić to tak bardzo, jak to możliwe:
Image

Image

Image

Image

To były wszystkie przewody, których użyłem. Jestem pewien, że jeśli chcesz, możesz podłączyć ściemniacz, aby działał ze światłami deski rozdzielczej w samochodzie, ale miałem pokrętło, które wydawało mi się łatwiejsze w użyciu niż deska rozdzielcza, więc po prostu podłączyłem ściemniacz do tego.

Stałe 12 V zostało po prostu wpięte do skrzynki bezpieczników. Używam portów wtyczek akcesoriów w górnej części skrzynki bezpieczników dla wszystkich moich dodatków, takich jak ten klaster.

Wszystko działa idealnie z tą konfiguracją okablowania, z wyjątkiem VSS i ECT. Nie byłem w stanie sprawdzić tego okablowania, ponieważ nie mam jeszcze zamontowanego K-swap. Z tego, co czytałem, z tym okablowaniem nie powinno być potrzeby żadnych konwerterów między deską rozdzielczą a czujnikami. Proste podłącz i graj.

W końcu dostałem wykończenie klastra z podwójnym wskaźnikiem. Dostajesz to, za co płacisz... co mogę powiedzieć. Dostałem wersję GlowShift z eBay. Chciałbym zobaczyć, o ile lepsza jest wersja Autometer. Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Kosztuje dwa razy więcej w większości miejsc, ale z przyjemnością zapłaciłbym za to za pierwszym razem. Przyszło PROSTO Z GLOWSHIFT z zadrapaniami i pęcherzykami na ramce. Pomyślałem, że odpuszczę i spróbuję włożyć to do samochodu. Dopasowanie jest również mniej niż pożądane. Jest spora szczelina wokół całej deski rozdzielczej, jakby została uformowana około 1/8 cala mniejsza niż fabryczny element. Więc polecam to odradzać, jeśli jesteś tak wybredny jak ja.

W każdym razie musieliśmy pracować z tym, co miałem w tym czasie. Powiedziałem o klastrze i ramce mojemu kumplowi, który zajmuje się wnętrzami i dźwiękiem w RPM Hot Rods (chłopaki, którzy zrobili samochód Good Guys Giveaway w tym roku). Więc tak robią to duzi chłopcy, którzy mają możliwości tworzenia samochodów powyżej moich. Poszliśmy na happy hour, który... co dziwne, trwał kilka godzin dłużej niż się spodziewaliśmy, więc wróciliśmy do pracy nad tym dopiero około 22:00, więc byliśmy trochę w pośpiechu, żeby skończyć tego wieczoru.

Krok 1 - Utwórz ślad obszaru, na którym chcesz pokazać deskę rozdzielczą za pomocą kalki technicznej:
Image

Image

Krok 2 - Wytnij szablon klastra S2000:
Image

Image

Krok 3 - Dodaj bufor dla „najmniejszego możliwego rozmiaru”, którego element wykończeniowy absolutnie nie może być mniejszy, aby zakryć szczelinę obecną w ramce:
Image

Krok 4 - Zacznij ciąć:
Image

Krok 5 - Następnie spłaszcz nową ramkę. Użyj taśmy, aby utworzyć ładną linię prowadzącą, aby cięcie było tak proste, jak to możliwe.
Image

Image

Krok 6 - Jako szybki, łatwo odwracalny klej, który jest po prostu pełen wygranej, użyj kleju na gorąco, aby przykleić nowy element wykończeniowy do klastra S2000. Następnie przykleiliśmy na gorąco klaster/element wykończeniowy do zmodyfikowanej ramki.
Image

Krok 7 - Gotowe! Powinno wyglądać tak. Miałem tylko jeden wskaźnik s***ball, czekając na nowe wskaźniki, więc pominąłem drugą dziurę z tego zdjęcia.

#15 ·
Tak, stary, wszystko idealnie wyjaśniasz, nie chciałbym, żeby ten wątek umarł. Ponieważ robię to samo w moim del sol, mogę skorzystać z pomocy.
Pytajcie, a otrzymacie! To da wam coś do przemyślenia na dzień lub dwa. Zapytajcie mnie, jeśli przyjdzie wam do głowy coś konkretnego, a ja na pewno to zanotuję. Planowałem to zrobić przez zimę, ale ponieważ musiałem zrobić remont skrzyni biegów w moim 240, w zasadzie pochłonęło to mój fundusz samochodowy, dopóki to nie zostanie zrobione. Jestem studentem na pół etatu przez ostatni semestr, więc też nie będę miał dochodu. Nie wygląda na to, żebym miał tego złego chłopca w środku i działającego aż do lata. Z całą pewnością nie później niż czerwiec 2013, to mogę wam wszystkim obiecać.

#13 ·
WODA
Kolejna część swapu, która jest mała i rzadko poruszana w wątkach budowlanych.

Hybrid-Racing ma wstępnie uformowane węże chłodnicy K20z3, których będę używał. Będę również używał połowy chłodnicy, która była w moim integrze, ponieważ jest już aluminiową chłodnicą. Zgodnie z instrukcjami dotyczącymi węży Hybrid-Racing, przeniosę moją chłodnicę na stronę kierowcy. Następnie użyję ich węża z adapterem 32 mm, aby podłączyć czujnik temperatury płynu chłodzącego z rynku wtórnego. Adapter 32 mm jest wymagany (lub po prostu prosty kawałek rury 32 mm), aby ustawić dolny wąż Hybrid-Racing K20z3 pod kątem dla chłodnicy w stylu fabrycznym. Ten krok można pominąć, jeśli używasz Hybrid-Racing lub podobnej marki chłodnicy z dolnym wylotem bocznym.

Na marginesie, z tego co ustaliłem, seria D ma węże chłodnicy 28 mm, więc jeśli chcesz to zrobić w EG/EK i planujesz zachować fabryczną chłodnicę, będziesz potrzebować reduktora z węża chłodnicy K20z3 32 mm do chłodnicy serii D 28 mm.

Następne są węże nagrzewnicy. Planuję zachować podłączoną nagrzewnicę, ponieważ jest to DD. Obecnie mój silnik jest u mechanika, więc nie mam do niego realnego dostępu. Mój przyjaciel również robi swap K20z3 w swoim EG, więc poprosiłem go, żeby zrobił dla mnie kilka pomiarów:
Image
Dla odniesienia lokalizacji, to jest spojrzenie na to, co będzie stroną kierowcy silnika. Jak widać, górne wyjście obudowy (to, które idzie do IACV itp.) ma OD 17,28 mm, dolna twarda rura wychodząca z obudowy termostatu z przodu bloku ma OD 20,40 mm. Kolejnym problemem jest to, że górne wyjście obudowy jest skierowane w stronę kierowcy samochodu, co oznacza, że będziesz potrzebować szybkiego i mocnego zagięcia w każdym wężu, który zamierzasz podłączyć do naszych rdzeni nagrzewnicy.

Wymyśliłem prosty sposób na obejście pomysłu śledzenia reduktorów, ponieważ trudno jest znaleźć odpowiednie rozmiary potrzebne do swapu.
Oto co robię i myślę, że będzie to prawie tak samo tanie i o wiele łatwiejsze.

Poszedłem do Hondy i zamówiłem:
79725-SVB-A00 za około 4 dolary. To jest fabryczny przewód wodny K20z3 po stronie skrzyni biegów od głowicy do rdzenia nagrzewnicy. Ma on wbudowaną redukcję, która jest potrzebna. Będzie to na wylocie (strona napędu w Integrze) rdzenia nagrzewnicy. Następnie zamierzam dostać prosty łącznik 15,75 mm, aby przymocować go do dodatkowego zagięcia, którego będę potrzebował.
Jeśli chodzi o drugi reduktor, wciąż współpracuję z moim gościem z lokalnej Hondy, aby dowiedzieć się, gdzie następuje redukcja na drugiej linii. Powinienem to mieć w ciągu najbliższego tygodnia lub dwóch, chyba że ktoś inny wie z głowy, gdzie ta redukcja występuje w fabrycznej linii. Mogę powiedzieć, że NIE ma jej w prostym łączniku, jak to wygląda na zdjęciu części. Dostaliśmy to i zmierzyliśmy i nie ma redukcji. Zamawiamy tę linię, która mocuje się do strony silnika obok, aby zobaczyć, czy tam linia się redukuje.

Po tym powinniśmy potrzebować tylko kilku węży 15,75 mm, aby wykonać ostatnie zagięcia, aby podłączyć te reduktory do rdzenia nagrzewnicy i wszystko będzie dobrze!

#14 · (Edited)
Świąteczne smakołyki!!!!!
Dostałem węże chłodnicy Hybrid Racing K20z3 Swap, węże chłodnicy oleju Hybrid Racing K20z3 (pomyślałem, że zrobię to, gdy silnik będzie na zewnątrz) i tuleje dźwigni zmiany biegów Hybrid Racing. Wszystko to jest oczywiste, dlaczego je dostałem, z wyjątkiem tulei dźwigni zmiany biegów dla tych z was, którzy mają pytania na ten temat, ponieważ wiem, że miałem. Ale z moimi typowymi nadmiernymi badaniami zdecydowałem się na te z Hybrid Racing. Oto kilka informacji na temat tych tulei i na co zwrócić uwagę przy zakupie zestawu:

1) Hybrid podaje argument za jedną rzeczą o swoich, która wydaje się czynić je lepszymi niż wszystkie inne, które widziałem na rynku: Mają łożysko kulkowe zamiast być całkowicie solidne. Dla mnie (i dla ich badań) wykazało to zwiększenie trwałości połączenia dźwigni zmiany biegów. Całkowicie solidna tuleja dźwigni zmiany biegów pozwala tylko na 1 stopień ruchu, podczas gdy sferyczne tuleje na tulejach Hybrid nadal pozwalają na te same 2 stopnie ruchu, co fabryczne tuleje, jednocześnie oferując znacznie mocniejszą zmianę biegów.

2) Jak zauważysz, tuleje dźwigni zmiany biegów są zależne od różnych lat. Używam innej skrzyni biegów (09) i innych tulei (06). Byłem więc zaniepokojony tym, który rok muszę kupić moje tuleje, ponieważ jest jeden zestaw dla 06 civic SI i drugi zestaw dla 07 + civic SI. Tuleje do kupienia zależą od samych kabli dźwigni zmiany biegów, a nie od skrzyni biegów. Średnica tulei jest inna w kablach dźwigni zmiany biegów 06 i kablach 07 i nowszych, podczas gdy zespół dźwigni zmiany biegów pozostaje tej samej średnicy we wszystkich latach.

Mam nadzieję, że to pokazuje, na co zwrócić uwagę. Wystarczyło, żebym zdecydował się na zestaw tulei, który wybrałem, mimo że były tańsze. Jak zawsze, rzeczy Hybrid przyszły szybko i wraz z ich wspaniałą obsługą klienta. Jestem teraz dożywotnio w Hybrid Racing!

Oto najnowsze zdjęcie silnika, który w końcu wraca do mojego garażu! Zrobiłem szybkie zdjęcie z zimową pokrywą zaworów i moim RB26 w tle, które musiałem wyjąć z mojego 240, aby wykonać pewne prace nad skrzynią biegów...
Image

#16 ·
Nie jestem pewien, czy widziałeś moje postępy, ale nie jest ich zbyt wiele. Czekam na wspornik mocowania silnika po stronie pasażera, ponieważ otwory na mocowaniach hybrydowych są za małe i tak naprawdę nie chcę w nich wiercić, więc zamówiłem wspornik ep3 za 27 dolarów i powinien tu być jutro.

#17 ·
Rozważałem zrobienie tych innowacyjnych, ponieważ robią hybrydowe i mogę uzyskać niższą gęstość niż hybrydy i dostać je w wielu kolorach taniej. Więc patrzę zasadniczo na te same mocowania, które masz, więc informacja byłaby mile widziana.

#20 ·
Tak, otwory na mocowaniu silnika są za małe, aby śruby przez nie przeszły, oto lepsze wyjaśnienie, ponieważ naprawdę do kitu umiem tłumaczyć.

http://www.k20a.org/forum/showthread.php?t=92190
Ciekawa lektura! Dzięki za info! Na pewno to tu umieszczę, kiedy się do tego zabiorę, albo wrzucę jak wygląda cały montaż mocowania, jak tylko włożysz drugie mocowanie. Takie małe rzeczy są dokładnie tym, co chcę tu mieć!

#22 ·
Zrobiłem mini aktualizację w sekcji okablowania na pierwszej stronie. Dodałem lokalizację czujnika/wtyczki dla skrzyni biegów. Zamierzam zrobić kilka z nich dla silnika w ciągu najbliższych kilku dni. Wydaje się, że na razie nie ma żadnych naprawdę dobrych układów, szczególnie dla K20z3, więc postanowiłem jeden zrobić.

Pracuję również nad arkuszem kalkulacyjnym Excel, który opisuje wszystkie przewody ECU z wiązki K20a2 i co można usunąć podczas wykonywania tej zamiany i używania K-Pro, dzięki czemu można wyczyścić/schować wiązkę, jeśli chcesz, tak jak planuję to zrobić.

#23 ·
Zrobiłem mini aktualizację w sekcji okablowania na pierwszej stronie. Dodałem lokalizację czujnika/wtyczki dla skrzyni biegów. Zrobię kilka z nich dla silnika w ciągu najbliższych kilku dni. Wydaje się, że na razie nie ma żadnych naprawdę dobrych układów, szczególnie dla K20z3, więc postanowiłem jeden zrobić.

Pracuję również nad arkuszem kalkulacyjnym Excel, który opisuje wszystkie przewody ECU z wiązki K20a2 i co można usunąć podczas wykonywania tej zamiany i używania K-Pro, dzięki czemu można wyczyścić/schować wiązkę, jeśli chcesz, tak jak ja planuję to zrobić.
Dokładnie to muszę wiedzieć, szukałem wszędzie, ale nie mogę znaleźć, których wtyczek potrzebuję, a których nie.

#26 ·
wow robię to samo zamiana w tym samym samochodzie z klastrem s2k i umieram za fajnym napisem lol. czy nadal potrzebuję speedo heeler i tak dalej? przy okazji dostałeś ten silnik za DIRT lol, powodzenia we wszystkim, na pewno będę śledził
Nie mam jeszcze silnika, więc nie mogę ci tego na pewno powiedzieć z pierwszej ręki. Ale z tego, co mówili inni i z moich obszernych badań nad tym, NIE powinieneś potrzebować speedo healera, jeśli prawidłowo podłączysz wiązkę klastra AP1: VSS do pomarańczowego przewodu wejściowego VSS na pinie 3 na 20-pinowym złączu AP1 Deska rozdzielcza AP1 do białego/zielonego przewodu na pinie 18 na złączu K20a2 "A Connector" w ECU. Jedyne, czego jeszcze nie przetestowałem, to to, że wiem, że ECU K20a2 wysyła 12 V, aby włączyć VSS. Uważam, że K20z3 VSS może potrzebować tylko 5 V, aby się włączyć. Więc zamierzam odczytać z jednego z moich kumpli SI, aby sprawdzić, czy potrzebuje tylko 5 V, aby się włączyć. Jeśli tak, będziemy musieli dodać regulator napięcia do przewodu zasilania czujnika, aby obniżyć napięcie, abyśmy nie usmażyli tego złego chłopca. Ale jeśli chodzi o konwersję... nie ma potrzeby stosowania speedohealera, powinien być tak dokładny, jak to tylko możliwe, tylko przez deskę rozdzielczą. I dziękuję. Dostałem cały zestaw silników tanio jak cholera, więc na pewno nie mogłem tego przegapić. To także fajny projekt po drodze!

#29 · (Edited)
Okablowanie VSS

Czujnik prędkości pojazdu (VSS) jest również inny w różnych silnikach. Wynika to bez wątpienia z różnicy w czujnikach prędkości pojazdu jako całości. K20a2 używa standardowej, napędzanej mechanicznie jednostki VSS, która jeździ na kole zębatym prędkości, które jest zainstalowane na mechanizmie różnicowym. K20z3 używa magnetycznego (czasami określanego jako wysokiej częstotliwości) czujnika VSS, który w rzeczywistości nie styka się fizycznie z zestawem kół zębatych, aby określić prędkość. Ponownie planuję po prostu zamienić złącza wiązki przewodów, aby to zadziałało:

Złącze VSS K20a2:
Image

Złącze VSS K20z3. Zwróć uwagę na dodatkowe gniazdo w prawym dolnym rogu złącza:
Image

Po pewnych testach znalazłem 2 małe różnice między dwoma czujnikami, które będą musiały zostać rozwiązane:
1) K20a2 VSS otrzymuje sygnał zasilania 12 V z naszej wiązki przewodów Swap za pośrednictwem przewodu czarno-żółtego. K20z3 VSS jest włączany w 06+ Civic SI za pomocą wyzwalacza 5 V do żółtego przewodu. Nie chcemy wysyłać 12 V, aby włączyć nasz K20z3 VSS, ponieważ moglibyśmy zaryzykować usmażenie tego. Możemy jednak użyć wyjścia 5 V z pinu ECU „A20” lub „A21”, które są wyjściami czujnika 5 V. Jest to albo przewód żółto-niebieski, albo żółto-czerwony. Użyłem przewodu żółto-niebieskiego, który biegnie również do czujnika MAP. Więc zmostkowałem ten przewód w wiązce przewodów, gdzie przewód zasilania MAP przechodzi obok wiązki przewodów VSS. Brawa dla przyjaciela Vvvteca za ten pomysł.
2) Okablowanie jest inne (patrząc na stronę przewodu klipsa wiązki przewodów, klips na górze, od lewej do prawej):

K20a2 VSS
Pin 1: Czarny = Masa
Pin 2: Czarny/Żółty = Zapłon 12V
Pin 3: Biały/Zielony = Sygnał

K20z3 VSS
Pin 1: Żółty = Zapłon 5V
Pin 2: Czarny/Biały = Sygnał
Pin 3: Zielony/Czarny = Masa

Więc ponieważ planuję przełączyć wtyczki na wiązkach przewodów, aby nie musieć zmieniać wtyczki wiązki przewodów, będę musiał dokonać małej zamiany przewodów. Więc odetnę złącze K20a2 od wiązki przewodów i przymocuję złącze K20z3:

Żółty na złączu VSS K20z3 do żółto-niebieskiego dla włączenia 5 V w wiązce przewodów K20a2
Czarny/Biały na złączu VSS K20z3 do biało-zielonego w wiązce przewodów K20a2
Zielony/Czarny na złączu VSS K20z3 do czarnego na wiązce przewodów K20a2

Niektórzy ludzie po prostu to przepinali. To w porządku, chociaż nie jestem jeszcze pewien, jak bardzo (jeśli w ogóle) będziesz musiał przedłużyć tę wiązkę przewodów, jeśli pójdziesz tą drogą, ponieważ wiązka przewodów K20a2 VSS musi tylko iść na górę skrzyni biegów, podczas gdy K20z3 VSS znajduje się z przodu skrzyni biegów.

#30 ·
Dodatkowa duża i zajebista aktualizacja sekcji okablowania, w tym wyprowadzenia pinów dla złączy i miejsca, w których przewody wchodzą do wiązki. Również kilka sztuczek konsolidacyjnych wiązki przewodów.

Przeprowadziłem również kilka testów VSS na moim kumplu 09 SI, aby to wszystko rozgryźć ze zmianami napięcia. Skończyło się na zbyt dużej ilości informacji w sekcji okablowania, więc stworzyłem kolejną sekcję tylko dla VSS.

#32 ·
Wicked write up!!!!

Tak wiele do przeczytania, tak wiele informacji!
Być może przegapiłem, ale zastanawiam się, czy elektroniczny VSS wpięty w wiązkę k20a2 z regulatorem napięcia zapewnia ten sam sygnał co mechaniczny VSS?
Sygnał jest w zasadzie dobry, jeśli używasz klastra AP1 (i prawdopodobnie AP2, tak naprawdę się temu nie przyglądałem).

Regulator napięcia faktycznie znajdzie się na linii, która zapewnia zasilanie włączające czujnik, a NIE sygnał. Mechaniczny VSS potrzebuje 12 V do włączenia, magnetyczny potrzebuje tylko 5 V do włączenia. Zestaw wskaźników będzie zmieniał poziom napięcia sygnału.