Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

Czy K20z4 jest dobry?

4K views 32 replies 8 participants last post by  Lotus  
#1 ·
Hej wszystkim. Dobra oferta na silnik i skrzynię biegów FN2 type r k20z4 pojawiła się w moim budżecie dla mojego toyoty mrs spyder. Czytając trochę, trudno powiedzieć, czy jest dobry jako silnik o wysokich osiągach.

Widzę, że ma głowicę cylindrów RSP, czy to to samo, co głowica fd2r RSP? Czy ma ten sam projekt portów i geometrię gniazda zaworów?

Widzę, że k20z4 ma tylko 200 KM, ma tylko 11:1 kompresji, czy to właśnie powstrzymuje go od 220 KM innych silników typu r? A może to wałki rozrządu/kolektor dolotowy RSP go zabijają?

Mam zapasowy zestaw wałków rozrządu typu r, które mógłbym w nim umieścić, jeśli to pomoże go obudzić.

#2 ·
Uważam, że jest identyczny z k20z3, ale z tą piękną głowicą RSP. Ta sama kompresja 11:1 co z3.
k20a to jedyny, który otrzymał fabryczne zwiększenie kompresji.

O tę głowicę ci chodzi lol. Chciałbym móc ją zdobyć.

Jeśli chodzi o twoje pytanie, powiedziałbym, że jest na równi z k20a2/k20z3/z1. Wszystkie to wydajne k20 z 50* vtc i vtec po obu stronach.

Wierzę również, że z4 ma pompę oleju wałka wyrównoważającego jak z3, ale tego nie jestem pewien.

#3 ·
Uważam, że jest identyczny z k20z3, ale z tą piękną głowicą RSP. Ta sama kompresja 11:1 co z3.
K20a to jedyny, który otrzymał fabryczne zwiększenie kompresji.

Na tej głowicy ci zależy lol. Chciałbym móc ją zdobyć.

Jeśli chodzi o twoje pytanie, powiedziałbym, że jest na równi z k20a2/k20z3/z1. Wszystkie są to wydajne k20 z 50* vtc i vtec po obu stronach.

Uważam również, że z4 ma pompę oleju wałka wyrównoważającego jak z3, ale tego nie jestem pewien
Więc teoretycznie powinien reagować na ulepszenie kolektora dolotowego i wałka rozrządu jeszcze lepiej niż mój euro r k20a, który ma głowicę rbc.

#5 ·
Potraktowałbym to jak wersję DBW k20a2 i prawie identyczną z silnikami z1/z3.
Wałki rozrządu itp. są w pełni kompatybilne.
ECU może być kompatybilny z pakietem tuningowym Hondy. To może zaoszczędzić trochę pieniędzy, jeśli zostaniesz przy DBW.
W przeciwnym razie przekonwertuj na zwykłą wiązkę DBC 02-04 itp.

#6 ·
Potraktowałbym to jak wersję DBW k20a2 i prawie identyczną z silnikami z1/z3.
Wałki rozrządu itp. są w pełni kompatybilne.
ECU może być kompatybilny z pakietem tuningowym Hondy. To może zaoszczędzić trochę pieniędzy, jeśli zostaniesz przy DBW.
W przeciwnym razie przekonwertuj na zwykłą wiązkę DBC 02-04 itp.
Myślę, że zrobię link g4x, albo wtyczkę, albo wpinany. DBW mnie pociąga. Planuję doładować go sprężarką, jeśli uda mi się jeździć samochodem z silnikiem umieszczonym centralnie, nie zabijając się.

#9 ·
Głowica RSP jest ulepszona w stosunku do RBC/PRB, z tego co ustaliłem. Odlew jest znacznie ładniejszy i przepływa nieco więcej
Czy wiesz, czy k20z4 rsp miał to samo fabryczne portowanie/geometrię gniazda zaworowego co fd2r? Zastanawiam się, czy fd2r miał dodatkowe ręczne wykończenie wykonane w fabryce w porównaniu z fn2r.

Tak czy inaczej, kupiłem go i mam nadzieję, że jest już w drodze tutaj.

#10 ·
RSP ma zupełnie inny odlew. Uważam, że port jest podobny do PRB, ale z lepszym wykończeniem. Gniazdo zaworu, nie jestem pewien. Gdzieś czytałem, że odlewanie odbywa się w fabryce, w której produkowane są głowice nsx i głowice motocyklowe. Gdzieś indziej niż wszystkie inne głowice k20.

#12 ·
Widzę, że miał głowicę RSP, czy to to samo, co głowica fd2r RSP?
Dostępna jest tylko jedna głowica RSP w 2 wersjach odlewniczych. K20Z4 longblock jest najlepszy, jaki można dostać w AUDM, NZDM, EUDM i wschodniej półkuli serii K w rozmiarze 86x86. Najlepszy nie oznacza z dużej odległości, przepływ wlotu i wylotu jest nieco lepszy w porównaniu do longblocku K20A2.

#13 ·
Dostępna jest tylko jedna głowica RSP w 2 wersjach odlewniczych. K20Z4 longblock jest najlepszy, jaki można dostać w AUDM, NZDM, EUDM i wschodniej półkuli serii K o wymiarach 86x86. Najlepszy nie oznacza z dużą odległością, przepływ wlotu i wylotu jest nieco lepszy w porównaniu do longblocku K20A2.
Takie były moje przemyślenia. Wydawało mi się dziwne, że ten był wyceniony znacznie niżej niż inne zestawy do wymiany silnika/skrzyni biegów typu r w okolicy.

#15 · (Edited)
Specyfikacje Z4, których się dowiedziałem:

goldena głowica rsp + kolektor
11.0cr z powodu tłoków PRB
Wyposażony w typowe wałki rozrządu R
pompa z wałkiem wyrównoważającym (czytaj: ok. 5whp straty z powodu oporu pasożytniczego) ma również dziwny czujnik oleju na środku miski olejowej.
Skrzynia biegów wyposażona w 5.0fd z lsd (taka sama jak FD2r)

Być może standardowa konstrukcja kolektora, a może nawet wlot powietrza, powstrzymuje moc w tych samochodach i jestem pewien, że kolektor RRC pomógłby zbliżyć wyniki do 220 KM. och i brak tłoków RRC 11.7cr....wiele małych rzeczy się sumuje!

K20Z4 hell yea jest dobre imo!

Dobry ostatni film pokazujący potencjał Z4 w jego rodzimej obudowie z kolektorem rrc i ulepszeniami pompy, pomijając podstawowe i/h/3"exh (ci faceci bawią się fn2 przez cały dzień):

Najwyraźniej standardowy kolektor wydechowy FN2, coś podejrzewałem.

Ulepszenie pompy RRC 5whp zysku dowód z hamowni (ale stare wiadomości):

#19 ·
Według tego wpisu na blogu tegiwa, FN2 z 2010+ były wyposażone w LSD, podczas gdy te sprzed 2010 roku były różne:
Być może nie mieliśmy tutaj w Niemczech modeli specjalnych UKDM CW, M200 i GT 😒. Moja skrzynia biegów SPWM z Type R z 2009 roku na pewno nie ma LSD, a pod koniec 2010 roku Type R zniknął, ponieważ był zgodny tylko z EURO 4. Tylko super rzadka edycja Championship White Edition z lipca-grudnia 2010 roku miała tutaj LSD. Mieliśmy tu również model z okazji 30-lecia, ale również bez LSD.

#23 · (Edited)
Uszczelka osi na wałku zaślepiającym wypadła, ponieważ ma zły rozmiar dla skrzyni biegów. Dużo śrub jest luźnych lub brakuje. Zdjąłem głowicę, żeby zobaczyć, czy otwory są również zardzewiałe, ale na szczęście wyglądają dobrze. Kilka małych pionowych śladów, ale bez rdzy i widocznego zużycia.

Teraz zastanawiam się, czy wyjąć tłoki, gdy mam zdjętą głowicę, aby ponownie wyregulować pierścienie, ponieważ planuję doładować ten silnik dalej na torze.

Facet, od którego go kupiłem, wydaje się chętny do pomocy w rozwiązaniu problemów, które znaleźliśmy, co jest pozytywne. Kupił samochód, żeby go rozebrać, ale nigdy nie zajrzał pod pokrywę zaworów.

#30 ·
Jestem prawie pewien, że płytkie otwory balansujące pochodzą od kogoś, kto wyważał wał.

Instrukcja serwisowa k20a2 wyraźnie określa kierunek montażu korbowodu. Znam kogoś, kto tego nie przestrzegał i w krótkim czasie obrócił panewkę korbowodu.
Image

Ktoś z dużą pewnością odbudował ten silnik. Nie wyobrażam sobie, żeby pracownik fabryki Hondy zamontował korbowód odwrotnie i żeby inspekcja tego nie zauważyła.
Wszystkie zeskanowane przeze mnie zdjęcia wału korbowego k20a2 wskazują, że Honda wyważała wały za pomocą głębokich otworów, które wydają się czarne.
Mój własny wał korbowy PRB ma tylko głębokie otwory. Został sprawdzony pod kątem wyważenia przez skrupulatny warsztat silnikowy i stwierdził, że nie wymaga ponownego wyważania.

Wykształcona domysł. Znajdujesz czop o średnicy 0,5 mm mniejszej pod obróconą stopką korbowodu. Obróbka czopa wymagała ponownego wyważenia.

#32 ·
Nie stresuj się, mam tu ten sam silnik i jest dokładnie taki sam jak twój. Korbowód nr 2 do tyłu i dokładnie taka sama obróbka wyważająca. Zastanawiam się, czy twój kanał olejowy między 2 a 3 nie jest zatkany...

View attachment 123543
Mój nie jest zatkany, ponieważ wciąż używa pompy wałka wyrównoważającego.