Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

Nietypowy silnik Hondy, K20C2.

5.1K views 3 replies 4 participants last post by  david793_2000  
#1 ·
To jest jeden silnik, do którego nie mam linków do dokumentów, ponieważ nie ma żadnych prac badawczo-rozwojowych. Chociaż w tym przypadku jest to silnik, który dziwnie nie powinien istnieć. Nie jestem pewien, jaki jest jego cel.

K20C2 jest obecnie jedynym silnikiem EarthDreams, który jest produkowany z wtryskiem do portu. Nie jest wtryskiwany bezpośrednio. Blok jest podobny do K20C1/K20C4, ale nie dokładnie podobny. Ma również dolotowy vtec, ale nie ma wydechowego vtec. Zintegrowany kolektor wydechowy również.

Kompresja: 10,8:1
Moc: 158 KM przy 6500 obr./min
Moment obrotowy: 138 LB-FT przy 4200 obr./min.
BorexStroke: 86x85.9
Redline: 6700 obr./min, ogranicznik obrotów przy 7k obr./min.
Aktywacja Vtec przy 6100.

Image
Image

Image

Było kilka prób doładowania tego silnika. Problem polega na tym, że wszystkie 3 próby zakończyły się niepowodzeniem. 1 wybuchł, drugi również wybuchł, trzeci przeżył, ale CVT wybuchło. Nie ma zbyt wielu możliwości tuningu dla c2. Hondata nie dotykała go przez większość czasu jego eksploatacji. I chociaż ktuner go dotknął, to wciąż jest ograniczony.

Fabryczny tuning jest jednak meh. Niektórzy mówią, że to tak, jakby silnik został osłabiony fabrycznie.
Image

Tłok C2.
Image

Korbowód C2
Image

Wał korbowy C2. Iirc czopy korbowodów są takie same jak w L15
Image

#2 ·
Nie jestem pewien, jaki jest jego cel.... K20C2 jest obecnie jedynym silnikiem EarthDreams produkowanym z wtryskiem do kolektora.
Ten odlew głowicy (RPY) jest również używany do K20C1, tylko z portami DI. Porty PFI są zwykle używane na rynku azjatyckim, gdzie dozwolone są niższe limity emisji (Tajlandia, niektóre wyspy, takie jak Filipiny, ...). Celem tego silnika jest ekologia, dwa nastawniki faz rozrządu mają go uruchamiać z dużą ilością wewnętrznego EGR podczas częściowego obciążenia.