Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner
21 - 40 of 71 Posts
Właściwie mam ten sam problem z wiązką 05-06. Czy ktoś próbował zamienić piny 7 i 20 w wiązce 05-06? A może wiecie, które piny zamienić? Mamy nadzieję, że uda nam się znaleźć rozwiązanie dla obu wiązek.

Najlepiej zmierzyć je wszystkie na złączu E i porównać z tym, gdzie powinny się znajdować. Może to być błąd systematyczny ze strony tej "ukrytej" firmy lub losowa usterka, albo po prostu błąd jednego z pracowników lub ich dokumentacji. Zawsze budowałem wiązki konwersyjne z wiązek silnika OEM z samochodu dawcy i używałem wiązki silnika OEM Hondy do samego silnika. Nigdy nie miałem problemu.

Pozdrowienia dla @Lotus za pomoc w prowadzeniu mnie! EDYCJA: Chciałem również dodać, że nadal używamy tej uprzęży z niewielkimi problemami. Skończyłem na przecięciu i przylutowaniu fabrycznego złącza do czujnika wału korbowego CKP i czujnika położenia przepustnicy TPS. Złącza dołączone do tej uprzęży są do niczego i pozwalają na przerwanie kontaktu, ponieważ są luźne, powodując szalone przerywanie/wypadanie zapłonu dla CKP i mnóstwo problemów z przepustnicą dla TPS. Dla innych może to wpłynąć na inne czujniki, więc to od Ciebie zależy, czy sprawdzisz, czy każde złącze jest dobrze dopasowane i monitorujesz wszystkie strumienie danych, aby upewnić się, że wszystko działa poprawnie przez cały czas. Pamiętaj o tym, jeśli kupujesz tę uprząż, niektóre nie mają w pobliżu złomowisk. Jeśli masz jedną z tych uprzęży eBay / China i nie dostajesz iskry lub wentylator chłodnicy włącza się po rozruchu, musisz zamienić piny 7 i 20 na złączu C101. Polecam również zakup wysokiej jakości, solidnego zacisku uziemiającego do przewodu 16ga z otworem 5/16 cala i wymianę zacisku pierścieniowego na uprzęży. View attachment 110674
Możesz do mnie napisać SMS-a 917-651-9666

Cewki są zasilane napięciem 12 V z przekaźnika głównego przez pin 20 c101. c101 9,14,20 powinny być połączone i wykazywać 12 V po włączeniu zapłonu. Pin 7 to sterowanie wentylatorem. ECU ściąga go do masy, aby aktywować wentylator. Pin 7 C101 powinien być podłączony do ECU B6 przez wiązkę przewodów. Zmierz to multimetrem.

Czytałeś #27?

Nie musiałem nic robić, ponieważ użyłem oryginalnej wiązki silnika Honda OEM do mojej konwersji. Buduję tylko wiązkę konwersji, aby połączyć samochód z silnikiem/ECU/wiązką.

Ponieważ kupiłeś wiązkę silnika, musisz sprawdzić, czy na C101 pin 20 widzisz 12V po włączeniu zapłonu. Jeśli tak, sprawdź, czy jeden z pinów na cewkach zapłonowych również pokazuje 12V.
Jeśli C101 pin 20 pokazuje 12V, ale żaden z pinów cewki zapłonowej, sprawdź, czy jeden z trzech pinów złączy cewki zapłonowej jest podłączony do C101 pin 7. Jeśli tak, musisz również zamienić 20 i 7.

Na C101 zasilanie 12V z przekaźnika głównego jest doprowadzane do C101 pin 9, 14 i 20. Zobacz link do pliku PDF.
C101 pin 7 aktywuje wentylator.

Twój samochód lub wiązka konwersji robi to za Ciebie.
Nie łącz nic ze sobą, jeśli nie wiesz, co robisz. :cool:
Najpierw mierzymy i ustalamy problem, zanim cokolwiek przepiniemy.
Pin 7 na C101 zostanie pociągnięty do masy przez ECU, jeśli chce aktywować wentylator.
Jeśli dodasz do niego 12 V, spowoduje to przepalenie bezpiecznika lub ECU, lub obu, gdy tylko będzie chciał aktywować wentylator.

Jeśli wiązka konwersji działa poprawnie, powinieneś zobaczyć 12 V na C101 9,14 i 20.
Problem, który prawdopodobnie ma Twoja schowana wiązka, dotyczy strony wiązki silnika, a nie strony wiązki konwersji.
Lub jeśli nie masz konwersji, ale natywnego samochodu serii K, nie po stronie wiązki samochodu.

Być może będziesz musiał otworzyć własny wątek i dokładnie opisać, jaki masz samochód, jaką wiązkę konwersji, jaką wiązkę silnika, który silnik i ECU itp.
A następnie opisz problemy, które masz. Najlepiej jest również zamieszczać zdjęcia.

W przeciwnym razie bardzo trudno będzie Ci pomóc.
Jestem pewien, że uda nam się to rozwiązać.
Jeśli nic nie działa, zwykle ma to prosty powód.

Okej, jeśli się nie mylę, właśnie użyłem światła testowego do sprawdzenia i nie mam zasilania po żadnej stronie. Myślę, że z kluczykiem i zapłonem wtyczki c101 widzę dwa czerwone przewody wchodzące do siódemki, czerwono-biały przewód, dwa z nich razem, a następnie zobaczę cię na 9, to dwa czarne przewody połączone razem, a następnie na 20 jest jeden żółty przewód sam.

21 - 40 of 71 Posts