Honda / Acura K20a K24a Engine Forum banner

Najlepsze wtryskiwacze na rynku

4 reading
18K views 148 replies 17 participants last post by  MrSlappy  
#1 ·
Chciałbym otrzymać rekomendacje wtryskiwaczy z forum.
Przede wszystkim muszą być przyjazne dla etanolu, niezawodne i wspierane.

Opinie mile widziane

#9 ·
Są to dobre wtryskiwacze, ale jako wtryskiwacze "jednootworowe" z trzpieniem zapewniają słaby wzór natrysku i nieefektywne tworzenie mieszanki paliwowo-powietrznej. Sprawność spalania nie jest tak wysoka, jak w przypadku drobniejszych wtryskiwaczy wielootworowych. Rozpylają one wieloma stożkami do rozwidlonego portu wlotowego w porównaniu do pojedynczego stożka na przegrodzie. Niższe mpg i mniejsza moc to wynik. To jest cena, jaką płacisz za wyższe natężenie przepływu. Sam używam zestawu ID1050x ze względu na SC i e85. Jeśli nie potrzebujesz natężenia przepływu, jakie zapewniają te wtryskiwacze, lepiej sprawdzą się wtryskiwacze wielootworowe. Prius z lat 2003-2009, mój codzienny samochód, używa wtryskiwaczy Denso z 12 otworami, aby zmaksymalizować wydajność i najniższą emisję, ponieważ jednorodna mieszanka zapewnia najlepszą wydajność na obu frontach.

#10 ·
Tak myślałem, ale wydaje mi się, że widziałem coś od lotuselise, że nie są dobre. Więc chciałem to potwierdzić.
Dokładnie to, co napisał @Lotus...

...są dobrymi wtryskiwaczami, ale jako wtryskiwacze typu "single hole" zapewniają słaby wzór natrysku i nieefektywne tworzenie mieszanki paliwowo-powietrznej. Sprawność spalania nie jest tak wysoka, jak w przypadku wtryskiwaczy wielootworowych, które zapewniają drobniejszy natrysk.
Ostrzeżenie! Poniższa recenzja może wywołać Twoje uczucia ;)...dlatego nazywam je najgorszą modyfikacją wtryskiwacza. Nie spędziliśmy wieków na opracowywaniu drobnych, wydychających krople gaźników o wysokim stopniu homogenizacji, aby wprowadzić drobne i swobodnie dozowalne systemy EFI, aby wrócić do wysoce warstwowych mieszanek paliwowo-powietrznych z okresu przed 1920 rokiem. Poza tym uszczelki typu O-ring, które są dołączone, nie pasowały dobrze do uszczelnienia. Dla mnie to strata pieniędzy, ci faceci dostają ode mnie D za modyfikację doskonałego BOSCH do funkcjonalnego gówna. Kosztowało mnie to 7 KM szczytowej mocy na moim DAMPFHAMMER (uwaga, nieporównywalne z lokalizacją wtryskiwacza OE) w porównaniu do wtryskiwaczy RDX lub EV14.

Wtryskiwacze RDX, Magneti Marelli Piko, BOSCH EV14 i inne wielootworowe warto sprawdzić w koszyku.

#135 ·
Dokładnie to, co napisał @Lotus...

Ostrzeżenie! Poniższa recenzja może wywołać Twoje uczucia ;)... dlatego nazywam je najgorszą modyfikacją wtryskiwacza. Nie spędziliśmy wieków na opracowywaniu drobnych, wydychających krople gaźników o wysokim stopniu homogenizacji, aby wprowadzić drobne i swobodnie dozowalne systemy EFI, aby wrócić do wysoce warstwowych mieszanek paliwowo-powietrznych sprzed 1920 roku. Poza tym uszczelki O-ring, które są dołączone, nie pasowały dobrze do uszczelnienia. Dla mnie to strata pieniędzy, ci faceci dostają ode mnie D za modyfikowanie doskonałego BOSCH do funkcjonalnego gówna. Kosztowało mnie to 7 KM w szczycie na moim DAMPFHAMMER (uwaga, nieporównywalne z lokalizacją wtryskiwacza OE) w porównaniu do wtryskiwaczy RDX lub EV14.

Warto sprawdzić w koszyku RDX, Magneti Marelli Piko, BOSCH EV14 i inne wtryskiwacze wielootworowe.
Hej lotus, przepraszam, że cię niepokoję. Czytałem cały formularz, próbując znaleźć odpowiedni wtryskiwacz i odpowiednie kąty Delta gamma, o których mówicie. Nie jestem wystarczająco wykształcony, aby to naprawdę zrozumieć. Zastanawiałem się, czy możesz wskazać mi właściwy kierunek dla dobrego zestawu wtryskiwaczy wielootworowych, takich jak boss ev14s, o których mówiłeś dla pół-zbudowanej konfiguracji. Lub jeśli masz możliwy numer części lub link, który możesz mi wysłać, który byłby wtryskiwaczami w stylu wtyczki RSX. Z góry dziękuję

#17 ·
Nie mam żadnych opinii, ponieważ moje doświadczenie jest ograniczone. Mój dopasowany zestaw wtryskiwaczy 1000 cm3 firmy DW wydaje się działać dobrze. Również wtryskiwacze EV14, mam na nich nieco poniżej 80 000 mil.

• Like
Reactions: Andy Midas
#23 ·
Są dobre i „drop in”, jednak jeśli porównasz wzór natrysku tego wtryskiwacza jako wtryskiwacza 6-otworowego, do 12-otworowego, takiego jak 123 128 lub 270 na przykład, zobaczysz, jak wzór natrysku paliwa i atomizacja nie są optymalne dla głowicy, takiej jak seria K, w lokalizacji wtryskiwacza OEM. Nie wszystkie wtryskiwacze Bosch EV14 mają taki sam wzór natrysku lub tworzenie stożka w tej samej odległości od siebie. Bosch nie udostępnia tych informacji, czasami można je uzyskać od sportów motorowych, jeśli jest się dla nich miłym. Jeśli umieścisz kilka wtryskiwaczy Bosch EV14 na szynie do testowania wtryskiwaczy i przetestujesz je oraz zmierzysz wzór natrysku, szerokość i długość, możesz znaleźć te, które są optymalne dla typu głowicy 4-zaworowej lub działać wstecz i znaleźć właściwą lokalizację wtryskiwacza względem zaworu na podstawie wzoru natrysku.

To kolejny powód, dla którego wtryskiwacze jednostożkowe na głowicy 4-zaworowej z bliskim sąsiedztwem zaworów nigdy nie są dobrym rozwiązaniem. Zmuszasz paliwo do ścian w porównaniu z tyłem głowicy zaworu. Jeśli porównasz ID650 do 0258158123, stożek w porównaniu do bezpośredniego podwójnego stożka drobnego natrysku jest znacznie inny, a wyniki z hamowni są rzeczywiste, podobnie jak ilość zużytego paliwa.

#24 ·
Są dobre i "drop in", jednak jeśli porównasz wzór natrysku tego wtryskiwacza jako wtryskiwacza 6-otworowego, do 12-otworowego, takiego jak 123 128 lub 270 na przykład, zobaczysz, jak wzór natrysku paliwa i atomizacja nie są optymalne dla głowicy, takiej jak seria K, w lokalizacji wtryskiwacza OEM. Nie wszystkie wtryskiwacze Bosch EV14 mają ten sam wzór natrysku lub tworzenie stożka w tej samej odległości od siebie. Bosch nie udostępnia tych informacji, czasami można je uzyskać od sportów motorowych, jeśli jest się dla nich miłym. Jeśli umieścisz kilka wtryskiwaczy Bosch EV14 na szynie do testowania wtryskiwaczy i przetestujesz je oraz zmierzysz wzór natrysku, szerokość i długość, możesz znaleźć te, które są optymalne dla typu głowicy 4-zaworowej lub działać wstecz i znaleźć właściwą lokalizację wtryskiwacza względem zaworu na podstawie wzoru natrysku.

To kolejny powód, dla którego wtryskiwacze jednostożkowe na głowicy 4-zaworowej z bliskim sąsiedztwem zaworów nigdy nie są dobrym rozwiązaniem. Zmuszasz paliwo do ścianek w porównaniu z tyłem głowicy zaworu. Jeśli porównasz ID650 do 0258158123, stożek w porównaniu do bezpośredniego podwójnego stożka drobnego natrysku jest znacznie inny, a wyniki z hamowni są realne, podobnie jak ilość zużytego paliwa.
Masz link, gdzie można je kupić?

Byłoby idealnie, gdybym miał około 280 KM na kołach.

#26 ·
#27 ·
Wszystkie, które posiadam, mają 12 otworów. Uważam, że produkowali wersje z 12 i 6 otworami. 0280158128 mają 420 cm3 przy 3 barach i mają 12 otworów, podobnie jak 460 cm3 0280158270, również 12 otworów.

0280158123 to również wtryskiwacze OEM Porsche 07-09 997 Turbo, jednak uważam, że nastąpiła lub następuje zmiana produkcji i/lub wtryskiwacze OEM w pewnym momencie miały 12 otworów. Być może oferują je teraz tylko z 6 otworami. Istnieje różnica w atomizacji między nimi, jednak uważam, że istnieje punkt, w którym całkowita objętość paliwa jest ograniczona.

#56 ·
Wszystkie, które posiadam, mają 12 otworów. Uważam, że produkowali te z 12 i 6 otworami. 0280158128 mają 420 cm3 przy 3 barach i mają 12 otworów, podobnie jak 460 cm3 0280158270, również 12 otworów.

0280158123 to również wtryskiwacze OEM Porsche 07-09 997 Turbo, jednak uważam, że nastąpiła lub następuje zmiana produkcji i/lub w pewnym momencie OEM miały 12 otworów. Być może oferują je teraz tylko z 6 otworami. Istnieje różnica w atomizacji między nimi, jednak uważam, że istnieje punkt, w którym całkowita objętość paliwa jest ograniczona.
Mogę potwierdzić, że nowy wtryskiwacz ma 6 otworów. Oto zestaw z numerem części OEM Bosch i numerem części Porsche.

#35 ·
Nie miałem szczęścia pracować nad silnikiem tylko z PFI, tylko PFI+DI, a oni używają PFI tylko do 10-20% paliwa przy pełnym otwarciu przepustnicy. To powiedziawszy, z wyjątkiem kilku bardzo specyficznych silników i okoliczności, wtryskiwacze w kolektorze wtryskują TYLKO wtedy, gdy zawór dolotowy jest zamknięty, są one tak wyregulowane, aby zakończyć wtrysk tuż przed otwarciem zaworu dolotowego. Wzór podwójnego stożka ma kluczowe znaczenie dla równomiernego rozprowadzenia paliwa na tylnej części obu zaworów i utrzymania go z dala od ścianek kanału wlotowego w jak największym stopniu. Paliwo na ścianie kanału wlotowego powoduje wszelkiego rodzaju problemy z zasilaniem przejściowym/od zdarzenia do zdarzenia. Na początku było to dla mnie sprzeczne z intuicją, ale dzieją się dwie główne rzeczy:

Po pierwsze, ciepło ze spalania trafia do zaworów dolotowych, które mają słabe chłodzenie z małej powierzchni styku na gnieździe materiałów, które są trwałe, ale nie przewodzą dobrze ciepła. Ciepło to trafia do paliwa, pomagając je odparować i jednocześnie chłodząc zawór.

Po drugie, ciśnienie w komorze spalania na końcu suwu wydechu jest dość wysokie (w stosunku do ciśnienia w kanale dolotowym), a w/w pobliżu GMP nie ma ruchu tłoka, aby wciągnąć świeże powietrze dolotowe. Kiedy zawór dolotowy się otwiera, ciśnienie to zdmuchuje paliwo z tyłu zaworu i do kanału dolotowego, pomagając je rozpylić.

Mam gdzieś kilka filmów PFI, w których oglądam tył zaworów dolotowych, zobaczę, czy uda mi się je później przesłać.

#36 ·
...z wyjątkiem kilku bardzo specyficznych silników i okoliczności, wtryskiwacze portowe rozpylają TYLKO wtedy, gdy zawór dolotowy jest zamknięty...
To zadanie tunera, aby to zoptymalizować. Rozmiar wtryskiwacza, ciśnienie paliwa i EOI to parametry, które należy zoptymalizować dla uzyskania optymalnej mieszanki, najlepiej również lokalizacji wtrysku. Nie ma powodu, aby napełniać port małymi wtryskiwaczami i opóźnionymi EOI.